Analizam mai jos cazul unei firme care achizitioneaza de la o persoana fizica, in baza unui contract de cesiune a drepturilor de autor, un program pentru calculator. Programul urmeaza sa fie folosit de firma pentru producerea unui program pentru calculator mai complex, care va ingloba mai multe software-uri, printre care si cel achizitionat de la persoana fizica. Vom vedea cum se inregistreaza in contabilitate achizitia de la persoana fizica si daca aceasta achizitie se amortizeaza intra direct pe cheltuieli cu colaboratorii (cont 621).
Solutia consultantului:
Crearea de programe pentru calculator constituie obiect la dreptului de autor, asa cum este prevazut la art. 7 litera a) din Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe - cu modificarile si completarile ulterioare.
La art. 41 alin. (1) din aceeasi lege, referitor la contractul de cesiune, se prevad anumite elemente care trebuie continute in contractul de cesiune, printre care si durata si intinderea cesiunii si remuneratia titularului dreptului de autor. Mai departe se arata ca lipsa oricaruia dintre elementele mentionate a fi obligatoriu de stipulat in contract, poate duce la rezilierea contractului.
Din punct de vedere contabil, recunoasterea unor elemente achizitionate ca fiind imobilizari necorporale se face dupa unul din urmatoarele doua criterii prevazute la art. 72 alin. (2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009:
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
"a) este separabila, adica poate fi separata sau divizata de entitate si vânduta, transferata, autorizata, inchiriata sau schimbata, fie individual, fie impreuna cu un contract corespunzator, un activ identificabil sau o datorie identificabila;
sau
b) decurge din drepturi contractuale sau de alta natura legala, indiferent daca acele drepturi sunt transferabile sau separabile de entitate sau de alte drepturi si obligatii."
La art. 73 din reglementari se stipuleaza ca o imobilizare necorporala trebuie recunoscuta in bilant (adica trebuie inregistrata in contabilitate ca atare) daca se estimeaza ca va genera beneficii economice viitoare si costul sau poate fi evaluat credibil.
Or, dreptul pe care l-ati achizitionat decurge dintr-un contract incheiat in conditiile Legii 8/1996 , va genera beneficii economice viitoare, intrucit va fi utilizat pentru crearea altui soft, iar costul sau este stabilit in contract.
Ca urmare, din punct de vedere contabil, dreptul achizitionat trebuie imobilizat intr-o imobilizare necorporala din categoria Concesiunilor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale, drepturilor si activelor similare (cont 205), asa cum este prevazut si la art. 81 din reglementari.
Amortizarea acestui tip de imobilizare necorporala se calculeaza pe durata contractului, conform art. 81 alin. (3) din reglementari.
Din punct de vedere fiscal, la art. 24 alin. (10) se prevede ca amortizarea drepturilor de autor se realizeaza pe durata contractului sau pe durata de utilizare.
Ca urmare, fata de cele prezentate mai sus, concluzionam urmatoarele:
- dreptul de autor se inregistreaza in contul 205 si nu direct pe cheltuiala, la valoarea stabilita in contract pentru plata dreptului de autor;
- amortizarea acestuia se face pe durata stablita in contract, prin articolul contabil 6811 = 2805.