email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ContaUtil: Plati anticipate privind impozitul pe profit incepand cu 1 ianuarie 2013

Formularul 012impozitul pe profitplata impozituluiplati anticipate1 ianuarie 2013


Informam contribuabilii, platitori de impozit pe profit, altii decat societatile bancare - persoane juridice romane si sucursalele din  Romania ale bancilor, persoane juridice straine ca, incepand cu 1 ianuarie 2013, pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.

Redam mai jos principalele elemente ale acestui sistem de declarare si plata.

Exceptii

Nu pot opta pentru sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit, cu plati anticipate, efectuate trimestrial, urmatoarele categorii de contribuabili care au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit astfel:

- organizatiile nonprofit care au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul;

- contribuabilii ce obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura care au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul;

- persoane juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere cu sau fara personalitate juridica care declara si platesc impozit pe profit trimestrial;

- persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana,care declara si platesc impozit pe profit trimestrial;

- persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica,care declara si platesc impozit pe profit trimestrial.

Nu aplica sistemul

De asemenea, nu aplica sistemul platilor anticipate efectuate trimestrial in contul impozitului pe profitul anual contribuabilii care in anul precedent s-au aflat in una din urmatoarele situatii:

- nou-infiintati;

- cei care inregistreaza pierdere fiscala la sfarsitul anului precedent;

- cei care s-au aflat in inactivitate temporara sau au declarat pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social/sediile secundare in anul precedent;

- cei care au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Acesti contribuabili aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit.

Atentie! Nu sunt considerati contribuabili nou-infiintati cei care se inregistreaza ca efect al unor operatiuni de reorganizare efectuate potrivit legii.
 
Mod de calcul

Contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, determina platile anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata.

Indicele preturilor de consum necesar pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual se comunica, prin ordin al ministrului finantelor publice, pana la 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectueaza platile anticipate.

Notificare

Optiunea pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit se comunica organelor fiscale teritoriale competente pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului si este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 9/07.01.2013, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.994/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 012 "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit".

Formularul 012 se utilizeaza de catre contribuabilii, platitori de impozit pe profit, pentru efectuarea optiunii de aplicare a sistemului anual de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv pentru renuntarea la aceasta optiune.

Formularul se completeaza in doua exemplare, un exemplar semnat si stampilat se depune la unitatea fiscala, direct la registratura sau la posta, prin scrisoare recomandata.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formularul 012impozitul pe profitplata impozituluiplati anticipate1 ianuarie 2013


Data aparitiei: 09 Ianuarie 2013

Votati articolul "ContaUtil: Plati anticipate privind impozitul pe profit incepand cu 1 ianuarie 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X