Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Specialistul clarifica: Factura proforma NU se inregistreaza in contabilitate

Data actualizarii: 30 August 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Specialistul clarifica: Factura proforma NU se inregistreaza in contabilitate
factura proformafactura fiscaladocument contabildeducere tva

Factura proforma este un document utilizat in principal pentru a detalia o oferta comerciala, in care sunt specificate bunurile sau serviciile ce urmeaza a fi livrate, impreuna cu pretul acestora. Factura proforma nu reprezinta o factura fiscala si, prin urmare, nu este un document contabil in sensul traditional al termenului.

Factura proforma nu este recunoscuta ca document contabil oficial conform legislatiei contabile si fiscale din Romania. Ea nu poate fi inregistrata in evidentele contabile ale unei entitati, deoarece nu genereaza o tranzactie efectiva de vanzare sau achizitie.

Nu se inregistreaza in jurnalul de vanzari sau in declaratiile de TVA. Factura proforma nu genereaza obligatii fiscale si nu poate fi utilizata pentru deducerea TVA-ului.

Cu toate acestea, o factura proforma poate fi folosita pentru a solicita plata in avans de la un client. Aceasta are rolul de a informa clientul cu privire la detaliile unei comenzi viitoare si de a facilita obtinerea unei plati anticipate.Indata ce se incaseaza un avans aveti insa obligativitatea emiterii unei facturi fiscale (factura xml transmisa in SPV).

Asadar,in practica, factura proforma este utilizata de furnizori pentru a solicita plati in avans de la clienti. Dupa efectuarea platii in avans, furnizorul va emite o factura fiscala corespunzatoare pentru a inregistra efectiv venitul si pentru a respecta cerintele fiscale.

Daca o entitate efectueaza o plata in avans pe baza unei facturi proforma, inregistrarea in contabilitate a acestei plati va fi efectuata pe seama contului 409:
409 = 5121

Daca primiti o proforma pentru plata unui avans:
419 = 5121.

Totusi sa stiti ca exista obligativitatea emiterii facturii in contrapartida cu suma platita clientului.

Concluzie:


Factura proforma nu este un document contabil si nu poate fi utilizata pentru inregistrarea tranzactiilor contabile efective. Totusi, ea poate face obiectul platii, ca solicitare de plata in avans, iar platile efectuate sau primite pe baza unei facturi proforma pot fi inregistrate in contabilitate in conturi specifice de avansuri. Pentru a inregistra tranzactia in contabilitate si pentru respectarea cerintelor fiscale, trebuie emisa o factura fiscala oficiala.


Informatii oferite in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X