Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit pentru 2025

Data aparitiei: 17 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit pentru 2025
Indicele preturilor de consumimpozit pe profitplati anticipate

Incepand cu anul fiscal 2025, contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, vor utiliza un indice al preturilor de consum de 104,4%, comparativ cu 106% in 2024, conform Ordinului Ministerului Finantelor nr. 151/2025, publicat in Monitorul Oficial si intrat in vigoare la 7 februarie 2025.

Indicele preturilor de consum 2025

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Indicele preturilor de consum 2025

Platitorii de impozit pe profit care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, determina platile anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate.

Contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic actualizeaza platile anticipate trimestriale cu ultimul indice al preturilor de consum comunicat pentru anul in care incepe anul fiscal modificat.

Indicele preturilor de consum scade in 2025: Ce inseamna acest lucru pentru contribuabili?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Indicele preturilor de consum scade in 2025: Ce inseamna acest lucru pentru contribuabili?

"In conformitate cu articolul 41 din Codul fiscal, institutiile de credit sunt obligate sa declare si sa plateasca impozitul pe profit anual cu plati anticipate trimestriale. Pentru aceste entitati, termenul final de plata este data limita de depunere a declaratiei 101 privind impozitul pe profit, adica 25 iunie 2025.

De asemenea, si alte categorii de contribuabili pot opta pentru acest sistem de plata anticipata a impozitului pe profit. Si in cazul lor, termenul de plata a impozitului anual ramane 25 iunie.", a explicat Luara Profeanu, expert contabil, pentru PortalCodulFiscal.ro.

Cum se calculeaza platile anticipate trimestriale?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cum se calculeaza platile anticipate trimestriale?

In continuare, expertul contabil ne explica cum se calculeaza platile anticipate trimestriale:

"Firmele care aplica acest sistem, determina platile anticipate ca fiind o patrime din impozitul pe profit datorat in anul precedent, conform declaratiei 101, ajustat cu indicele preturilor de consum. Cu alte cuvinte, impozitul de referinta este cel datorat pentru 2024, la care se aplica indicele de 104,4% stabilit pentru 2025.

Platile anticipate trebuie efectuate pana la data de 25 a lunii urmatoare fiecarui trimestru. Exceptie face trimestrul IV, pentru care plata se face pana la 25 decembrie (sau 25 a ultimei luni din anul fiscal modificat, daca este cazul), potrivit art.41 alin. 2), 4) si 8) din Codul fiscal."

Indicele preturilor de consum 2025 - Baza legala

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Indicele preturilor de consum 2025 - Baza legala

- Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;

- Ordinul MF nr. 151/2025 privind indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual, in Monitorul Oficial nr. 113 din 07.02.2025.

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

Reducerea indicelui preturilor de consum pentru anul 2025 poate aduce un avantaj semnificativ pentru firmele care platesc impozitul pe profit anticipat. Prin ajustarea acestui indice, valoarea platilor anticipate va scadea, iar companiile vor beneficia de o presiune fiscala mai mica, ceea ce poate imbunatati lichiditatile disponibile.

Aceasta masura poate fi vazuta ca un sprijin pentru afaceri, in special pentru cele cu profituri mai modeste, care se confrunta cu nevoia de a aloca resurse pentru investitii sau alte activitati operationale. Astfel, reducerea indicelui poate contribui la o administrare mai eficienta a resurselor financiare si la o gestionare mai flexibila a platilor fiscale.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X