Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Depasire plafon microintreprindere. Noile prevederi aduse de OG nr. 8 din 2013

Data actualizarii: 29 Ianuarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
depasire plafon microintreprinderevenituri microintreprinderi65.000 euroOG nr.8/2013



O microintreprindere a realizat la sfarsitul anului 2012 venituri in suma totala mai mari de 65.000 euro (si mai mici de 100.000 euro). Vom stabili astfel daca in categoria veniturilor luate in calcul pentru suma de 65.000 euro intra si sumele cuprinse in conturi precum 761 si 763 (venituri financiare - venituri cu caracter ocazional). Totodata, in cazul in care aceasta firma va deveni platitoare de impozit pe profit conform OG nr.8/2013, vom stabili daca modificarea se va face din oficiu incepand cu 01.01.2013.

Vom stabili si daca, in cazul in care aceeasi firma nu va depasi pe parcursul anului 2013 venituri totale de 65.000 euro va putea sa revina pentru 2014 in categoria microintreprinderilor.


Solutia consultantului:


In opinia noastra, daca nu vor exista alte modificari legislative, este micointreprindere incepand cu 01 februarie 2013, o societate comerciala ce realizeaza venituri impozabile (in sfera impozitului pe venitul microintrepriderii), intr-un an calendaristic, pana la suma de 65000 euro.

Astfel, daca in anul 2013 veniturile sunt mai mari de 65000 euro, societatea nu poate avea calitate de microintrepridere si beneficiaza de aceasta calitate cand veniturile sunt mai mici de 65000 euro.

In cifra de afaceri de 65000 euro nu se cuprind veniturile de la art. 112^7 din Codul fiscal, respectiv:
a) veniturile din productia de imobilizari;
b) veniturile aferente costurilor cu productia de bunuri si servicii;
c) venituri din subventii si veniturile din provizioane;
d) veniturile din anularea unor dobanzi si penalitati de intarziere, cand cheltuielile au fost nedeductibile la calculul impozitului pe profit (daca au fost);
e) veniturile din despagubiri de la societati de asigurare.

Din pacate, veniturile enumerate de dvs din participatii si alte venituri financiare sunt venituri impozabile ce se iau in calcul la determinarea plafonului cifrei de afaceri pentru microintreprindere.

Din punct de vedere procedural, legea nu prevede  modificarea vectorului fiscal din oficiu, astfel consideram ca aveti obligatia ca la fiecare modificare a situatiei fiscale sa depuneti declaratia de mentiuni.

In ce priveste situatia concreta a dvs., consideram ca in anul 2013, sunt aplicabile prevederile de la art. 112^2 alin. (7) din Codul fiscal, ce stabileste ca se pasteaza modul de impunere si in anul 2013, respectiv ramaneti la calitatea de microintreprindere in acest an.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X