Autoritatile fiscale reamintesc persoanelor care obtin in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica venituri din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit (cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole, cresterea si exploatarea animalelor), ca au urmatoarele obligatii:
1. SA DEPUNA PANA LA 25 MAI 2017 inclusiv, pentru anul in curs, FORMULARUL 221 - Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit.
In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal competent revine asociatului care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice in cadrul aceluiasi termen.
Declaratia se depune direct la organul fiscal sau prin posta cu confirmare de primire.
2. SA EFECTUEZE PLatI ANTICIPATE reprezentand 50% din impozitul pe veniturile din activitatile agricole si 50% din contributia de asigurari sociale de sanatate datorate pentru anul 2017, astfel:
# 50% din impozit / contributie pana la data de 25 OCTOMBRIE inclusiv;
# 50% din impozit / contributie pana la data de 15 DECEMBRIE inclusiv.
Impozitul pe venitul din activitati agricole si contributia de asigurari sociale de sanatate, se calculeaza de organul fiscal competent. Organul fiscal transmite la domiciliul fiecarui contribuabil decizia de impunere cu sumele de plata.
3. Sa tina evidenta livrarilor de bunuri si servicii cu ajutorul JURNALULUI PENTRU VANZARI, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul JURNALULUI PENTRU CUMPARARI, in vederea determinarii plafonului de scutire de T.V.A. de 220.000 lei, respectiv 65.000 euro la cursul B.N.R. de la data aderarii.
Mentionam ca sunt scutiti de aceasta obligatie contribuabilii care opteaza pentru aplicarea Regimului special pentru agricultori (reglementat de art. 315^1 din Codul fiscal) prin depunerea formularului 087.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Mai facem precizarea ca nedepunerea in termen legal a declaratiilor fiscale se sanctioneaza cu AMENDa, potrivit art. 336 din Codul de procedura fiscala.
Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati