In randurile urmatoare, vom vedea ce raspunderi are gestionarul in cazul obiectelor de inventar si mijloacelor fixe aflate in gestiune, precum si ce documente se vor intocmi pentru a desemna o persoana responsabila de gestiunea mijloacelor fixe din patrimoniu.
Solutia consultantului:
Legea 22/1969, astfel cum a fost modificata si completata de Legea 54/1994, reglementeaza angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice.
Conform art. 1 si 2 din lege, gestionar, in intelesul acestei legi, este acel angajat al agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice care are ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea, folosinta sau detinerea, chiar temporara, a agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, indiferent de modul de dobandire si de locul unde se afla bunurile.
Ministerele si celelalte organe centrale stabilesc functiile prin a caror ocupare angajatul dobandeste calitatea de gestionar.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Sunt considerate bunuri, in sensul acestei legi, bunurile materiale, mijloacele banesti sau orice alte valori.
Raspunderile gestionarilor sunt reglementate in Capitolul IV al legii, art. 23 - 37.
In conformitate cu prevederile art. 25 din aceasta lege, gestionarul raspunde integral fata de agentii economici, autoritatile sau institutiile publice pentru pagubele pe care le-a cauzat in gestiunea sa.
Asadar, gestionarul raspunde fata de societate pentru bunurile aflate in gestiunea sa, indiferent daca acestea sunt de natura stocurilor ori obiecte de inventar sau mijloace fixe.
Atunci cand intervine o predare primire de gestiune este obligatorie efectuarea inventarierii, potrivit art. 2 lit. c) din Norma privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii aprobata prin OMFP 2861/2009.
Predarea-primirea bunurilor se efectueaza in urma procesului de inventariere, in baza listelor de inventariere si a procesului verbal. In cazul predarii-primirii gestiunii listele de inventariere se semneaza atat de catre gestionarul predator, cat si de catre cel primitor.