Indiferent carei generatii ii apartine, fiecare participant la lansarea oficiala a Clubului Tinerilor Experti Contabili - eveniment care a avut loc la 23 mai a.c. - a trait momentele de reala satisfactie prilejuite, totdeauna, de demersuri cu un mare impact, deopotriva, rational si emotional. Initiativa directorului general al CECCAR, ec. Daniela Vulcan, de a transforma MIZA PE TINERI intr-un concept coerent si operational a fost apreciata unanim de participanti drept una dintre expresiile cele mai elocvente ale respectului fata de profesie (prin tot ceea ce semnifica ideea de competenta si de responsabilitate) ca valoare ce se cere mereu imbogatita cu experientele componentilor unei comunitati careia egida CECCAR ii confera demnitate, prestigiu si eficienta.
INFORMARE SI ASISTENTA. A fost si este tonic sa constati, "pe viu", in mijlocul unor tineri care vor si pot sa se afirme profesional si civic, cum capata contur o initiativa menita sa concretizeze, sa materializeze o viziune de larga perspectiva pe care regretatul presedinte al CECCAR, prof. univ. dr. Marin Toma - de la a carei disparitie s-a implinit, la 27 mai a.c. un an. Preocupat, ca nimeni altul, de formarea tinerelor generatii de experti contabili si contabili autorizati a pus aceasta ampla si complexa activitate sub semnul comandamentelor de baza: calitate, educatie si etica. Astfel, lansarea oficiala a Clubului Tinerilor Experti Contabili din Romania (CTECR) s-a constituit si intr-un omagiu adus celui care a deschis drumul spre orizonturile de astazi si de maine ale unei profesii imbratisata, cu entuziasm, cu motivatii inalte de noi si noi generatii.
Cu totii am avut si avem nevoie de sprijin, de solidaritate in domeniul de activitate ales, in specializarea care ne defineste ca oameni si cetateni, dar mai ales tinerii simt acut o asemenea nevoie. Or, initiativa directorul general al CECCAR, ec. Daniela Vulcan, raspunde direct si adecvat unor cerinte de baza ale carierelor de succes: asigurarea unei largi informari si a unei asistente calificate in special in primii ani de activitate profesionala.
Lansand oficial Clubul, dna Daniela Vulcan a declarat transant: "Contez pe tineri. La CECCAR, tinerii au un cuvant de spus si, impreuna, prin forta care se cheama profesia contabila si cu ajutorul organismului profesional CECCAR putem sa miscam lucrurile in directia cea buna, sa fim pregatiti pentru a face fata provocarilor viitorului. Apartenenta tinerilor la organismul nostru profesional, cel mai puternic din tara si din sud-estul Europei, este o carte de vizita de inalt prestigiu in fata oricarui intreprinzator care recurge la serviciile contabile".
Elemente concrete referitoare la modul in care CTECR va actiona in directiile amintite au fost prezentate de managerii de proiect Laura Antoniu si Andrei Badiu (cel de-al doilea, partener al 3 B Expert Audit). Este vorba despre obiectivele Clubului, definite sintetic prin sprijinul efectiv acordat, la inceput de cariera, tinerilor experti contabili, utilizarea unei surse oficiale de informare pentru absolventi, fie pentru cei care doresc sa-si aiba propriul cabinet, fie ca se incadreaza intr-o entitate economica in si prin care sa puna bazele unei cariere solide, sa valorifice posibilitatile existente pentru o buna comunicare colegiala, inclusiv prin constientizarea valorii, a importantei brandului de expert contabil, sa beneficieze de un forum de dezbatere calificata, prin luarea in considerare a experientelor meritorii, sa initieze si sa participe la evenimente sociale de natura a unii fortele in numele unor idealuri comune.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
OPORTUNITATI CARE NU TREBUIE IROSITE. Fara urma de indoiala, initiativa directorului general al CECCAR ofera tinerilor experti contabili oportunitati deosebite. Acest fapt esential a fost perceput de noii membri ai Clubului care, in discutiile cu autorul acestor insemnari, au tinut sa sublinieze, fiecare in maniera sa proprie si cu argumentele in care crede, ca este de cea mai mare importanta sansa oferita de CECCAR de a "arde etapele" si de a se afirma chiar din primii ani de exercitare a profesiei drept parteneri de neinlocuit ai unor intreprinzatori de succes, in consolidarea unor afaceri dezirabile, generatoare de progres economic si social.
Alti vorbitori la reuniunea de lansare a CTECR, impartasindu-si din experienta lor profesionala - prof. univ. Robert Sova, prorector la ASE Bucuresti, Stefan Lungu, director de comunicare in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Anca Dumitrache, consultant HR "Career Advisor", Vali Tugui, director general in domeniul managementului si implementarii proiectelor din Ministerul Transporturilo, Radu Soviani, realizator TV, Tudor Constantinescu, creator Chocolat, jurat Top Chef au adus in atentia participantilor o serie de fapte de viata, de modalitati concrete prin care achizitii in materie de cunoastere teoretica si practica se transfigureaza in incontestabile succese profesionale.
Din alaturarea unor asemenea experiente, din sinteza lectiilor oferite de cele mai diverse sfere de activitate economica si sociala, s-a conturat un tablou edificator al drumului pe care Clubul il poate "construi" pentru membrii lui, cei care au primit, direct de la directorul general al CECCAR, certificatele de apartenenta la o structura profesionala - parte componenta a societatii civile romanesti. Sigur, toate acestea se cer onorate, nu reprezinta un dat, o garantie a ascensiunii in cariera, dar - cum s-a remarcat deseori in timpul reuniunii, oficial si informal - este extrem de important sa existe un impuls, o mana de ajutor, un cadru organizational favorabil pentru implinirea propriilor aspiratii.
Nu a fost vorba despre sfaturi, despre "dascaleli" care - de regula, oricat de bune ar fi intentiile - au un efect contrar scopului urmarit. Cei care constituie grupul "intemeietor" al Clubului s-au considerat, pe buna dreptate, privilegiati ca au avut posibilitatea sa cunoasca nemijlocit exponenti ai altor generatii care au netezit calea spre ceea ce reprezinta expertul contabil in prezent. Nimic nu permite sa inveti mai mult decat ceea ce iti ofera experienta de viata, de munca a unor semeni de care te leaga insasi dorinta de a promova in meseria aleasa.
Astfel s-au pus laolalta o serie de consideratii si considerente care permit, potrivit modului de exprimare propriu firmelor de consultanta, sa se asigure o mai buna promovare a expertilor contabili, practicarea unui marketing ofensiv care sa reliefeze mai puternic, in spatiul public, locul si rolul unor profesionisti fara de care nu poate exista un real succes in business.
Experientele pe care le evocam, promovate de CECCAR prin autentice documente programatice, atesta - fara putinta de tagada - ca respectul altora nu poate fi castigat decat atunci cand exista respect fata de sine.
Profesionistul, fie el expert contabil sau contabil autorizat este - cum bine se stie - un specialist capabil de efort, devotat, preocupat de calitatea lucrarilor sale, de dezvoltarea profesionala si personala continua, de o conduita etica ireprosabila. Parcurgerea stagiului CECCAR le ofera tinerilor specialisti sansa accesului la toate aceste valori. Este de retinut posibilitatea echivalarii examenului de admitere prin inscrierea directa la stagiu. Sunt numeroase institutiile de invatamant superior care au incheiat cu CECCAR protocoale de colaborare. Lumea afacerilor prefera specialisti cu personalitate puternica si abilitati sociale. In zilele noastre este nevoie de o imagine cat mai buna astfel incat clientii sa fie fidelizati, sa resimta permanent nevoia de a face apel la expertul contabil, considerat drept partener de afaceri, capabil sa se adapteze la conditiile de pe pietele in permanenta miscare, sa manifeste initiativa si loialitate in numele intereselor comune cu angajatorii. Aceste exigente au fost puse in evidenta convingator de toti cei care au luat cuvantul la reuniunea oficiala de lansare a Clubului Tinerilor Experti Contabili.
VALOAREA ADAUGATA, CONSFINTITA ECONOMIC SI SOCIAL. Cu deosebita atentie si cu un interes care a dat expresie intelegerii unor imperative majore a fost ascultat cuvantul de incheiere rostit de directorul general al CECCAR, ec. Daniela Vulcan. Imprensioneaza modul armonios in care conceptele se imbina cu practica, in care rigoarea stiintifica este potentata de cuvantul potrivit, de metafora care da un sens mai profund termenilor strict tehnici si unor definitii esentiale. Insusi motto-ul "Gandim maret in CECCAR si impreuna construim imperii", asa cum a fost formulat in cuvantul directorului general, concentreaza un capital de simtire si actiune care constituie suportul trainic nu numai al credintei, ci si al vointei de actiune. S-a subliniat ca "oamenii au nevoie in viata mai mult decat orice altceva de semnificatie si valoare! Apartenenta la CECCAR le ofera pe acestea doua. Ele sunt PUTERI pentru un om alaturi de PUTEREA EXEMPLULUI! De aceea Clubul Tinerilor Experti Contabili reprezinta o voce puternica a profesiei contabile". Ideea-forta care s-a desprins din indemnurile adresate primilor membri ai Clubului a constat in aceea ca fiecare are obligatia de a-si stabili "teluri inalte, de a respinge mediocritatea sub orice forma s-ar manifesta aceasta, promovand modalitatile prin care se poate construi brandul expertului contabil. Acesta este, practic, artizanul cartii de vizita a intreprinderii, specialistul cu cel mai inalt nivel de pregatire profesionala in domeniul contabilitatii, devotat, integru, deschis catre creatie, inovatie si succes, un om care ofera solutii pentru afaceri, deschis exigentelor tehnologiei informatiei". Ca un corolar al tuturor acestora, directorul general al CECCAR a dat urmatoarea definitie expertului contabil. Aceasta este SMART:
S de la Specialist: specialistul care a obtinut cea mai inalta calificare profesionala in tara sa si care are acces neingradit la toate activitatile care compun profesia contabila;
M de la Masurabil: masurarea aptitudinilor profesionale, calitatea serviciilor si etica sunt masurate si evaluate anual de CECCAR pe baza careia i se acorda viza anuala de exercitare a profesiei;
A de la Ambitios: indiferent de problemele de ordin legislativ sau generate de criza, expertul contabil se mobilizeaza sa dea tot ce are mai bun pentru proprii clienti si pontentiali clienti, se perfectioneaza si isi dezvolta continuu aptitudinile;
R de la Realizabil: daca este Ambitios, orice este legat de profesia contabila si viata unei intreprinderi pentru el este Realizabil;
T de la Termene: in munca sa totul se refera si se rezuma la Termene, care sunt respectate cu strictete, dovada disciplina cultivata pe toata durata de pregatire activa in profesie.
Un ecou puternic au avut in raandurile tuturor membrilor Clubului prezenti la manifestare l-au avut indemnurile adresate, in incheiere, doamna Daniela Vulcan: "Asumati-va responsabilitatea pentru voi si viata voastra. In viata reala de Acum nu mai este securitate si confort. Este ca in Natura. In Natura nu ai securitate decat daca simti frumusetea si viata. Supravietuitorul are un instinct de conservare prin propria intuitie. Nu aruncati responsabilitatea la altii. Amatorii - au toane: - uneri au chef, alteori nu - sunt mediocri. Profesionistii Experti contabili - au autodisciplina - isi fac treaba la fel de bine indiferent de toane, de stare sau de conjunctura. Acolo unde este ATENTIA ta, acolo este VIATA ta! FII SMART!".
Aceste indemnuri si gradul inalt de determinare cu care au fost primite sunt, evident, de bun augur. Autorul insemnarilor de fata le-a receptat cu satisfactia generata de constiinta faptului ca tinerii profesionisti din domeniul contabil isi inteleg menirea si sunt decisi sa o onoreze cu toata energia si pasiunea specifice varstei lor. Este tonic, este incurajator sa constati ca generatiile mature au continuatori demni de raspunderile care le revin pentru viitorul lor, pentru viitorul economiei romanesti, pentru viitorul tarii. (Teodor Brates)
Profesiune de credinta
Clubul Tinerilor Experti Contabili a fost creat, sub egida CECCAR, ca un proiect de asistenta si informare dedicat promovarii si perfectionarii tinerilor contabili, pe parcursul primilor ani de activitate profesionala. Initiatorii isi propun ca acest Club sa devina o comunitate in care tinerii profesionisti contabili si cei care aspira la statutul de expert contabil sa gaseasca raspunsuri, inclusiv sub forma de consiliere in domenii care reprezinta provocari sau oportunitati profesionale, facilitand, in acelasi timp, crearea unei retele de comunicare, de informare si schimb de experienta care sunt vitale pentru o cariera de succes.
Clubul se adreseaza tinerilor absolventi:
Celor care doresc sa inceapa si sa se afirme in practici liberale;
Celor care doresc sa se inscrie in programul de stagiu al CECCAR
Clubul se adreseaza tinerilor profesionisti, oferindu-le:
Asistenta prin informare si documentatie pentru infiintarea afacerii de la zero;
Asistenta prin informare si documentatie in cazul cumpararii unui cabinet sau asocierii cu unul sau mai multe cabinete cu vechime
Clubul se adreseaza contabililor cu experienta de mai putin de 5 ani, prin facilitati care vizeaza:
- Dezvoltarea cabinetului;
- Asistenta pentru creatorii de intreprinderi;
- Promovarea aptitudinilor de comunicare si vanzare;
- Recrutarea primului colaborator.
Apel catre viitorii membri
Ai absolvit o institutie de invatamant superior in domeniul economic sau, dupa caz, un liceu de profil?
Idealul tau profesional este acela de a deveni expert contabil sau contabil autorizat?
Primul pas: stagiul CECCAR
In vederea dobandirii celor mai inalte standarde profesionale, cunostintele dobandite in etapa de formare initiala, asigurate prin absolvirea unei facultati sau a unui liceu de profil, dupa caz, trebuie dezvoltate si completate prin parcurgerea programului de stagiu asigurat de CECCAR.
Devenind stagiar CECCAR vei beneficia de:
- formare profesionala de inalt nivel in toate domeniile de competenta pe care, in calitate de expert contabil sau de contabil autorizat, le veti valorifica in cariera;
- conectarea la comunitatea profesionistilor contabili, stagiari sau membrii CECCAR prin accesul la resursele de informare, la seminarii, conferinte si alte evenimente nationale si internationale organizate de CECCAR, precum si de alte organizatii si institutii de interes pentru profesia contabila si pentru mediul de afaceri din Romania;
- posibilitatea si suportul de a transpune in actiune propriile initiative si proiecte de utilitate pentru profesia contabila din Romania;
- conectarea la fluxul international de informatii asigurat de relatiile CECCAR cu organismele nationale, regionale, europene si internationale;
- conditii ideale pentru dezvoltarea personala prin accesul in orice moment la materialele educationale, standardele profesionale specifice diverselor servicii oferite de un profesionist contabil, ghiduri de specialitate, lucrari stiintifice, reviste stiintifice si profesionale.
Pentru anul 2013, CECCAR organizeaza:
- examenul de admitere la stagiu in vederea obtinerii calitatii de expert contabil si de contabil autorizat in zilele de 29 septembrie si 6 octombrie a.c.;
- examenul de admitere la stagiu pentru contabili autorizati, membri activi ai Corpului, care indeplinesc conditia de studii superioare economice in acelasi timp cu examenul de admitere la stagiu, respectiv in zilele de 29 septembrie si 6 octombrie a.c.
- examenului de aptitudini in zilele de 17 noiembrie (proba scrisa) si 24 noiembrie (proba orala)
Dosarele de inscriere la examenele CECCAR se vor depune la Filialele CECCAR de domiciliu.
Sursa: Economistul