Vom analiza mai jos cazul unei societati care achizitioneaza programe antivirus pe o perioada de un an, acestea fiind recunoscute, la data achizitiei, ca imobilizari necorporale. In prezent, s-a facut o prelungire a valabilitatii acestor licente pe o perioada de inca un an.
Vom vedea cum inregistram factura de prelungire a licentei si daca va fi trecuta ca o cheltuiala a exercitiului sau daca vom majora valoarea imobilizarii corporale si durata cu inca un an.
Solutia consultantului:
In conformitate cu pgf. 88, alin.(1), al OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare "cheltuielile ulterioare efectuate cu o imobilizare necorporala dupa cumpararea sau finalizarea acesteia se inregistreaza in conturile de cheltuieli atunci cand sunt efectuate".
In acelasi timp alineatul 2 al aceluiasi paragraf mentioneaza: "cheltuielile ulterioare vor majora costul imobilizarii necorporale atunci cand este probabil ca aceste cheltuieli vor permite activului sa genereze beneficii economice viitoare peste performanta prevazuta initial si pot fi evaluate credibil".

Examen Consultant Fiscal 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Cartea Verde a Contabilitatii
In cazul nostru cheltuielile ulterioare prelungesc durata de utilizare a programului antivirus (permit activului sa genereze beneficii economice viitoare peste performanta prevazuta initial de 1 an de zile) si pot fi evaluate credibil (pe baza facturii fiscale).
In concluzie factura de prelungire a valabilitatii licentei majoreaza valoarea imobilizarii necorporale si durata ei cu un an.