Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Stiri Contabilul.ro | Stiri

NOU in Codul fiscal: Contributiile pentru pensiile private nu vor mai fi impozitate

Data actualizarii: 21 Noiembrie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
NOU in Codul fiscal: Contributiile pentru pensiile private nu vor mai fi impozitate
cod fiscalpensii privatepilonul ii

Contributiile pentru pensiile private nu vor mai fi impozitate, ci doar castigurile pe care le au administratorii in urma administrarii fondurilor, potrivit unei modificari aduse Codului fiscal prin Legea 309/2022 (M.O. 1109 din 17 noiembrie).

Legea, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024, vizeaza reglementarea valorii venitului impozabil atunci cand urmeaza sa se efectueze plati din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III, precum si segmentul pensiilor ocupationale din Romania.

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata potrivit titlului V - contributii sociale obligatorii, se arata in document.

Pentru sumele primite ca plata unica de catre participantii la fondurile de pensii administrate privat si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor la care fiecare fond de pensii acorda un singur plafon de venit neimpozabil.

Pentru sumele primite ca plati esalonate in rate de catre participantii la fondurile de pensii administrate privat si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor, la care se aplica plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rata lunara de la fiecare fond de pensii.

Pentru sumele primite ca plata unica de catre participantii la fondurile de pensii facultative si/sau fondurile de pensii ocupationale si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu Legea 204/2006 si Legea 1/2020, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor, la care fiecare fond de pensii acorda un singur plafon de venit neimpozabil stabilit.

Pentru sumele primite ca plati esalonate in rate de catre participantii la fondurile de pensii facultative si/sau ocupationale, precum si de mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii 204/2006 si ale Legii 1/2020, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor, la care se aplica plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rata lunara de la fiecare fond de pensii.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X