email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce sunt cheltuielile sociale si in ce directii pot investi companiile

Ce sunt cheltuielile sociale si in ce directii pot investi companiile
cheltuieli socialetichete de masavouchere de vacantaexemple de cheltuieli sociale

Cheltuielile sociale ale unei companii reprezinta acele costuri sau investitii efectuate in beneficiul angajatilor sau al comunitatii in care compania isi desfasoara activitatea. Aceste cheltuieli sunt adesea considerate o forma de responsabilitate sociala a intreprinderii si au scopul de a sprijini bunastarea angajatilor si de a contribui la dezvoltarea si imbunatatirea conditiilor sociale.

Cheltuielile sociale pot include beneficii pentru angajati, precum asigurare medicala, pensii private, ajutoare pentru evenimente speciale (nunti, nasteri), vouchere de vacanta, tichete de masa, facilitati de servicii medicale sau programe de wellness.

Companiile pot investi in programe de formare si dezvoltare a competentelor angajatilor, cum ar fi training-uri, cursuri de perfectionare, programe de mentorat sau burse de studiu.

O alta directie a politicii de cheltuieli sociale ale unei companii se refera la alocarea de resurse financiare pentru a sprijini angajatii care se confrunta cu dificultati financiare, boli grave sau alte situatii de urgenta.

Acestea sunt doar cateva exemple de cheltuieli sociale, iar fiecare companie poate decide sa aloce resurse in functie de nevoile si valorile sale specifice. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea talentelor, precum si la imbunatatirea relatiei cu comunitatea si cu ceilalti stakeholders implicati in activitatea companiei.

Stiti exact care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aceste cheltuieli pentru a se bucura de un tratament fiscal avantajos, atat pentru angajati, cat si pentru firma?
Raspunsurile vi le ofera lucrarea de ultima ora a Grupului Rentrop & Straton – Cheltuieli sociale in conditii avantajoase fiscal – care face un lucru extraordinar de util: trece in revista absolut toate tipurile de sume extra-salariale acordate angajatilor si va arata punctual cum trebuie sa le gestionati pentru a beneficia de facilitatile oferite de Codul fiscal.


Important de subliniat este ca, desi cheltuielile sociale sunt multiple, din punct de vedere al Codului fiscal doar anumite tipuri de cheltuieli sociale pot fi avansate de companii in conditii de optim fiscal fara a fi impozitate cu taxel salariale obligatorii si impozit salarii.

Este necesara o exemplificare si detaliere pe tipuri de cheltuieli in cele ce urmeaza, pentru a fi familiarizati cu ce tipuri de cheltuieli pot fi efectuate de firme in conditii avantajoase fiscal. Numai anumite tipuri de cheltuieli sociale sunt asadar netaxabile cu impozit pe salarii si contributii sociale obligatorii, in timp ce altele sunt pe deplin asimilate costurilor salariale si taxate ca atare.

Lista cheltuieli sociale

Iata lista cheltuielilor sociale ce pot fi avansate de firme fara plata taxelor salariale:

1. Ajutoarele pentru nastere;
2. Ajutoarele pentru proteze;
3. Ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii;
4. Ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
5. Cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti;
6. Cadouri in bani sau in natura;
7. Tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora;
8. Servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara;
9. Tichete culturale;
10. Tichete de cresa acordate de angajator;
11. Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie;
12. Contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;
13. Ajutoarele pentru bolile grave si incurabile;
14. Ajutoarele de inmormantare.

Cheltuieli sociale - atentie la urmatorul aspect!

Acordarea cheltuielilor sociale trebuie reglementata prin Regulamentul intern!

Regulamentul intern trebuie sa prevada criteriile si conditiile in care se acorda ajutoarele sociale sau beneficiile, precum si procedurile de solicitare si documentele necesare.
Si este foarte important ca Regulamentul intern sa fie aplicat in mod consecvent si nediscriminatoriu, astfel incat sa se evite situatiile in care unii angajati primesc tratament preferential sau in care se fac exceptii nejustificate. Toti angajatii care indeplinesc criteriile stabilite in Regulamentul intern trebuie sa beneficieze de cheltuielile sociale in mod egal.

In cazul unei aplicari selective a respectivelor prevederi, exista riscul ca beneficiile astfel acordate sa fie considerate avantaje salariale si sa fie supuse impozitarii in conformitate cu reglementarile fiscale aplicabile.
In cazul in care anumite cheltuieli sociale nu sunt prevazute in Regulamentul intern, este posibil sa se incheie un act aditional la contractul individual de munca pentru a introduce sau modifica aceste cheltuieli.

Detalii in lucrarea Cheltuieli sociale in conditii avantajoase fiscal >>
 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli socialetichete de masavouchere de vacantaexemple de cheltuieli sociale


Data aparitiei: 04 August 2023
Ultima actualizare: 28 Decembrie 2023

Votati articolul "Ce sunt cheltuielile sociale si in ce directii pot investi companiile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X