Dupa ce restrictiile impuse prin starea de urgenta vor fi ridicate, o parte din avantajele economice pe care le-au primit angajatorii din partea statului vor fi sistate. Exista, insa, alte solutii pe care angajatorii le au pentru a-si sustine angajatii.
Faptele petrecute in contextul pandemiei si al urmarilor economice pe care criza sanitara le-a avut, si le va mai avea in continuare, sunt in masura sa dovedeasca ca forta de munca, mai ales cea calificata, este cu adevarat pretioasa. Oamenii trebuie ajutati sa faca fata dificultatilor economice, iar locurile de munca pastrate. Totul depinde de strategia fiecarei firme in parte, de tipul de activitate, de disponibilitatea angajatorului si a angajatului.
Munca de acasa
Aceasta alternativa la munca in stup este una care ofera avantaje ambelor parti. Cheltuielile angajatorului pentru intretinerea locului de munca se reduc, iar angajatul nu mai trebuie sa suporte costurile legate de transport. Eventuala reducere a salariului va fi compensata prin reducerea cheltuielilor, avantajul fiind pastrarea locului de munca si posibilitatea de a relua activitatea la parametrii normali, indata ce conditiile o permit.
Bonificatii si drepturi
Angajatorii pot acorda mai departe tichetele de masa, iar pentru cei care lucreaza in regim de telemunca, si nu doar pentru ei, tichete de masa electronice. Acestea sunt un drept de care angajatii pot sa beneficieze chiar in cazul in care activitatea este mutata la domiciliu. Aceste tichete de masa sunt cu atat mai importante pentru angajati cu cat valoarea lor a crescut la 20 de lei de la 1 aprilie 2020.
Sustinerea familiei cu copii mici
Acceptarea situatiilor specifice fiecarui angajat in parte poate fi un alt mod de sustinere. Varianta telemuncii, pentru situatiile in care acest lucru este posibil, pentru salariatii care au copii mici este o forma de suport, mai ales in conditiile in care gradinitele si cresele sunt si vor ramane inchise cel putin pana in septembrie. Activitatea poate continua, iar familia nu mai este nevoita sa plateasca bani pentru o bona.
Flexibilitatea programului de lucru
Este o alta varianta utila care poate permite realizarea unor economii pentru familiile cu copii mici. Un program de lucru flexibil sau declararea programului de lucru se poate face prin decizie interna motivata pentru unii angajati sau pentru toti.
Trebuie spus ca in cazul in care o astfel de decizie este luata la nivel general intr-o firma, salariatul trebuie sa accepte noul program decis de angajator. In caz contrar, el poate fi sanctionat disciplinar. Și angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea in munca, inclusiv atunci cand se impune motivat o schimbare a timpilor de lucru.
Concediile si zilele libere
In ceea ce priveste concediile si zilele libere, exista patru situatii distincte:
- Concediul de odihna la cererea salariatului, pe care angajatorul il poate acorda inainte de planificarea anterioara sau fractionat;
- Concediul fara plata, care se face tot la cererea salariatului si care trebuie aprobat de angajator. In functie de situatie, acesta il poate accepta sau nu. Este o solutie care securizeaza pentru o perioada de timp locul de munca, dar pe perioada acestui tip de concediu, angajatul nu primeste bani;
- Zile libere platite pentru recuperarea orelor suplimentare prestate anterior perioadei. Reprezinta solutia ideala in care angajatorul isi achita o serie de obligatii fata de munca prestata de salariat. Varianta garanteaza si pastrarea locul de munca si aduce venituri;
- Zile libere platite unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor sub 12 ani, inscrisi intr-o forma de invatamant, pana la inchiderea anului scolar in 12 iunie, dar in conditiile in care celalalt parinte nu este si el in somaj, somaj tehnic sau fara activitate.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Manual de politici contabile - Stick USB
Exista si alte solutii prin care angajatorul poate sa-si protejeze forta de munca. Acordarea de preaviz platit, somajul tehnic, care va fi prelungit si dupa data de 15 mai, cand starea de urgenta inceteaza, sunt posibile alternative.
Este important ca masurile in raporturile de munca sa fie adoptate treptat si sa fie in acord cu situatia economico-financiara a angajatorului. E bine sa amintim ca inainte de instaurarea pandemiei, companiile se confruntau cu o criza de personal pe piata muncii, asa ca pastrarea angajatilor trebuie sa fie o prioritate, iar deciziile ireversibile sa fie luate doar cand celelalte variante au fost epuizate.