Agentia Nationala de Administrare Fiscala a facut publice primele rezultate ale actiunilor de control operativ ale DGAF.
Asa cum s-a anuntat inca de saptamana trecuta, ANAF, prin Directia Generala Antifrauda Fiscala, a demarat o serie de actiuni de control operativ. Astfel, in perioada 18-20 mai a.c. s-au desfasurat controale la contribuabili care importa, achizitioneaza intracomunitar si desfasoara comert cu legume-fructe in principalele centre angro din tara si la societati care extrag nisipsi pietris (balastiere).
“Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum si parte din misiunea mea personala la conducerea acestei institutii. Actiuni ferme si decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei si pentru a asigura resursele necesare imbunatatirii nivelului de trai al populatiei”,a afirmat saptamana trecuta presedintele ANAF, Lucian Heius.
In primele trei zile, inspectorii DGAF au verificat peste 600 de societati din intreaga tara si au aplicat sanctiuni in valoare de 2,9 milioane de lei (amenzi si confiscari), din care:
- peste 500 de amenzi contraventionale in valoare de peste 2,8 milioane de lei - aprox. 100.000 de lei, sume confiscate in numerar. Mai mult, sase depozite au fost sigilate, iar marfa de cca. 2,3 milioane de lei a fost indisponibilizata. In cazul a noua contribuabili activitatea a fost suspendata. Controalele au vizat fiscalizarea veniturilor, inclusiv prin dotarea si utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale acolo unde exista aceasta obligatie legala,existenta documentelor justificative pentru bunurile destinate comercializarii, dar si a formelor legale pentru incadrarea in munca a persoanelor care participau la activitatea comerciala.
Principalele fapte constatate de inspectorii DGAF in timpul controalelor au fost legate de neinregistrarea veniturilor obtinute din comercializarea marfurilor, produse detinute fara documente justificative, desfasurarea activitatilor fara indeplinirea conditiilor legale de declarare/autorizare.
“Plata taxelor si impozitelor este si un act de responsabilitate sociala, nu doar fiscala, pentru fiecare dintre noi - de la marile corporatii, la mici antreprenori, pana la persoanele fizice”, a mai declarat presedintele ANAF.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea Verde a Contabilitatii
Citeste si: Aplicatia ANAF Mobil ar putea fi disponibila la finalul acestui an
Sursa foto: Facebook/Antifrauda