email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de lege: Vouchere de vacanta si la firmele private, scazute din impozitul datorat

Proiect de lege: Vouchere de vacanta si la firmele private, scazute din impozitul datorat
vouchere de vacantafirme privateimpozit

Legea privind acordarea voucherelor de vacanta ar putea fi extinsa pentru toti operatorii economici din sistemul privat in asa fel incat contravaloarea voucherelor acordate sa fie scazuta din total impozit datorat, conform unui proiect de lege inregistrat pentru dezbatere la Senat, in data de 17 martie 2021. 
 

"Angajatorii din domeniul privat pot acorda si in acest moment vouchere de vacanta propriilor salariati. Insa prin acordarea unui stimul suplimentar, ei vor fi incurajati sa utilizeze acest instrument ca beneficiu extrasalarial. Intr-o perioada in care turismul se afla intr-un moment critic, fiind putemic afectat de efectele COVID-19, o astfel de prevedere poate ajuta la relansarea turismului si diminuarea efectelor crizei, deoarece un numar mai mare de salariati va fi motivati sa isi petreaca concediul in tara, voucherele de vacanta putand fi utilizate exclusiv pe teritoriul Romaniei.", precizeaza initiatorii in expunerea de motive.

Iata cateva modificari care ar putea fi introduse daca initiativa ajunge la stadiul de lege: 

- Nivelul maxim al sumelor ce vor fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta de catre alti angajatori decat cei prevazuti la alin. (2) reprezinta contravaloarea a unui salariu de baza minim brut pe tara, garantat in plata, pentru un
salariat, in decursul unui an fiscal. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel stabilit in conditiile legii.

-  Sumele corespunzatoare voucherelor de vacanta acordate angajatilor de catre alti angajatori decat cei prevazuti la art.l alin.(2) sunt scazute din impozitul pe profit in cazul intreprinderilor, impozitul pe venit in cazul microintreprinderilor si din impozitul specific pentru persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare", 5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata", 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere", 5590 - "Alte servicii de cazare", 5610 - "Restaurante", 5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente",
5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.", 5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor" in limita unui salariu de baza minim brut pe tara, garantat in plata.”

- Operatorii economici cu activitate de turism din Romania, autorizati de institutia publica centrala responsabila in domeniul turismului, conform Ordonantei Guvernului m. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, care detin structuri de primire
turistice clasificate si/sau agentii de turism licentiate si care accepta vouchere de vacanta ca modalitate de plata, se denumesc, in mod conventional si in intelesul prezentei ordonante de urgenta, unitati afiliate.

-  Constitute contraventie si se sanctioneaza cu 7 puncte - amenda acceptarea de catre unitatea afiliata de vouchere de vacanta de la alte persoane decat titularul voucherului de vacanta sau rudele de gradul I ale titularului."

- Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, ordonatorii de credite acorda, obligatoriu, o indemnizatie de vacanta sub forma voucherelor de vacanta pe suport electronic.

- cheltuielile reprezentand tichetele de masa si vouchere de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii. Cheltuielile cu voucherele de vacanta, in limita a unui salariu de baza minim brut pe tara, garantat in plata, se scad din impozitul pe profit datorat. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

- (1^8) Microintreprinderile care efectueaza cheltuieli cu voucherele de vacanta potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvemului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente voucherelor de vacanta acordate salariatilor, in limita a 1.450 lei/an/salariat din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.

-  (1^9) Sumele care nu sunt scazute potrivit prevederilor alin.(1^8) din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in
aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vouchere de vacantafirme privateimpozit


Data aparitiei: 18 Martie 2021

Votati articolul "Proiect de lege: Vouchere de vacanta si la firmele private, scazute din impozitul datorat":
Rating:

Nota: 4.43 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X