email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Split TVA. Care sunt regulile de aplicare pentru facturi emise in valuta?

og 23/2017split tvafacturi in valutafacturi valutacont valuta

In analiza de mai jos, va propunem ca subiect o societate care are drept activitate de baza transportul de marfa atat intracomunitar, cat si la intern. Societatea efectueaza transport intre Romania si alt stat UE, facturand clientului din Romania atat in euro, cat si in lei la cursul BNR. Societatea incaseaza in euro. Vom vedea cum se va proceda la deschiderea contului, cu mentiunea ca, la randul sau, firma plateste furnizorii din Romania tot in valuta.

Iata raspunsul specialistului:

In situatia in care beneficiar al  transportul intracomunitar de bunuri este o persoana impozabila din Romania, serviciul respectiv este taxabil in Romania, caz in care se colecteaza TVA prin factura emisa pentru serviciul prestat. In acest caz, sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului. Deci, chiar daca transportul bunurilor se efectueaza din Romania, intr-un stat membru, locul prestarii serviciului se considera a fi in Romania, acolo unde este stabilit beneficiarul, fara a se considera locul unde se efectueaza transportul.

Tratamentul fiscal al operatiunii prezentate se regaseste si in Ghid practic pentru serviciile de transport la sectiunea 4 "Servicii de transport intracomunitar de bunuri" subsectiunea “Prestatorul si beneficiarul sunt persoane impozabile stabilite in Romania”, din care prezint, textual, tratamentul fiscal stabilit de catre Ministerul Finantelor Publice  cu precizarea ca, din anul 2016, echivalent al art.  133 alin. (2) din Codul fiscal adoptat prin  Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aplicabil pana la data de 31 decembrie 2015 este art. 278 alin. (2) din Codul fiscal adoptat prin   Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016

"Aceste servicii sunt supuse regulii B2B prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ceea ce conduce la stabilirea in Romania a locului prestarii pentru orice transport intracomunitar de bunuri facturat intre doua persoane impozabile stabilite in Romania. Persoana obligata la plata TVA este prestatorul care trebuie sa emita factura cu TVA, daca nu se aplica vreo scutire de taxa.

De exemplu, daca o companie din Romania presteaza catre o alta companie stabilita tot in Romania un transport intracomunitar de bunuri din Bulgaria in Ungaria, locul prestarii este in Romania, iar obligatia platii taxei revine prestatorului. De remarcat ca nu mai are importanta faptul ca beneficiarul din Romania are un cod de inregistrare in scopuri de TVA in alt stat membru, daca nu are si un sediu fix in respectivul stat membru."

Factura poate fi emisa si in valuta, cu obligativitatea inscrierii sumei TVA si in lei, dar valoarea acesteia poate fi incasata numai in lei, deoarece prin art. 3 alin. (1) din   Regulamentul nr.  4 din  1 aprilie 2005, republicat privind regimul valutar cu ultima modificare efectuata prin Regulamentul nr. 6 din  9 mai 2012 se reglementeaza, in mod expres faptul ca platile si incasarile intre rezidenti se efectueaza doar in lei "Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta."

Ce trebuie sa retineti!

In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca in situatia in care o  factura se emite in valuta, pentru suma TVA colectata se inscrie si valoarea in lei. In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 97 alin. (6) din normele de aplicare ale art. 319 alin. (20) din Codul fiscal  "In aplicarea prevederilor art. 319 alin. (20) lit. i) si j) din Codul fiscal, baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar, daca operatiunea este taxabila si nu se aplica taxare inversa, suma taxei trebuie inscrisa si in lei. Pentru inregistrarea in jurnalele de vanzari, baza impozabila se converteste in lei, utilizand cursul de schimb prevazut la art. 290 din Codul fiscal."  Prin art. 319 "Facturarea" alin.  (20) lit. j) se reglementeaza in mod expres faptul ca factura cuprinde in mod obligatoriu  si suma taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei.

Cum procedati daca aplicati split TVA?

In situatia obligatiei de aplicare a mecanismului "TVA split" de la data de 1 ianuarie 2018, beneficiarul din Romania al serviciului de transport va avea obligatia sa achite contravaloarea sumei TVA inscrise in lei, in factura primita, in contul de TVA comunicat de catre prestator. Obligatia este reglementata prin art. 3 alin.  (1) din O.G. nr. 23/2017  "Persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului. ".

In situatia in care beneficiarul serviciului de transport este persoana impozabila inregistrata in regim normal conform prevederilor art. 316, virarea sumei TVA datorate, conform facturii primite de la prestator, trebuie virata din contul special de TVA deschis in acest scop. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 3 alin. (3) din O.G. nr. 23/2017 "Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii din contul de TVA, cu exceptia operatiunilor prevazute la art. 14 alin. (1)."

In situatia in care suma respectiva se vireaza in alt cont al prestatorului,  chiar daca factura se emite in valuta si se incaseaza in valuta, consider ca prestatorul persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA trebuie sa transfere din contul sau current (in lei sau in valuta),  in contul special de TVA, suma TVA inscrisa in factura emisa in lei, incasata,  in termen de 7 zile de la data incasarii. Aceasta obligatie este reglementata prin  art. 15 din O.G. nr. 23  din 30 august 2017 privind plata defalcata a TVA  alin. (1) lit. b) "Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:
    a) TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;
    b) TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre alti beneficiari decat cei prevazuti la art. 3 alin. (1); ".

Obligatii similare se regasesc si la alin.  (3) al art.  15 "Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data de la care aplica optional plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data. "
 

Contul special de TVA

Referitor la deschiderea contului special de TVA, acesta va fi deschis, din oficiu,  la trezoreria statului, dar poate fi deschis si la cerere, la orice  banca din Romania.  La deschiderea contului, trebuie sa va asigurati ca sunt  indeplinite,  cumulativ, urmatoarele conditii:
1)  structura codului IBAN aferent contului  contine in mod unic:
-    sirul de caractere "TVA";
-    codul de tara al Romaniei (RO);
2)  nu se  permite eliberarea de numerar din acest cont;
3)  se asigura, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, un mecanism automat/manual prin care sa verifice ca tranzactiile cu instrumente bancare se realizeaza doar intre aceste conturi, astfel:   
-    la debitarea contului de TVA, existenta unui IBAN beneficiar care sa contina in structura sa sirul de caractere "TVA";
-    permiterea debitarii contului doar cu aprobarea ANAF si doar prin creditarea unui cont curent deschis la aceeasi institutie de credit.

In ceea ce priveste plata furnizorilor din Romania, trebuie respectata aceieasi  regula: suma TVA inscrisa in lei in factura emisa se vireaza in contul special al furnizorului, din contul special de TVA al beneficiarului, confom  prevederilor art. 3 alin. (1) si alin. (3) mentionate anterior.

In concluzie, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, prin  conturile in valuta, se va  incasa  sau se va plati doar baza de impozitare a TVA inscrisa in factura emisa/primita, fara a se incasa/plati si suma TVA inscrisa in lei, in factura emisa/primita.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
og 23/2017split tvafacturi in valutafacturi valutacont valuta


Data aparitiei: 11 Septembrie 2017

Votati articolul "Split TVA. Care sunt regulile de aplicare pentru facturi emise in valuta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X