email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Split TVA. Ce sanctiuni se aplica pentru nerespectarea obligatiilor reglementate de OG 23/2017?

Split TVA. Ce sanctiuni se aplica pentru nerespectarea obligatiilor reglementate de OG 23/2017?
split tvasanctiunicont tva

Sistemul split TVA ne codimenteaza activitatea profesionala inca de la anuntarea masurii. Se poate dovedi o adevarata provocare sa faceti fata tuturor modificarilor legislative aparute in peisajul romanesc in ultima perioada. Astazi vom dezbate sanctiunile care se aplica pentru nerespectarea obligatiilor reglementate de OG 23/2017

Luam drept exemplu o firma A, fara split TVA, care achizitioneaza de la firma S (cu split TVA) un bun sau serviciu (10.000 lei baza si 1.900 lei TVA). Aceasta il plateste in contul curent si niciuna dintre firme nu corecteaza aceasta tranzactie in interval de 120 zile de la data platii care este penalizarea pentru fiecare dintre firme.

Vom afla de la expert daca sunt corecte urmatoarele:

In cazul firmei A: 1.900 lei * 120 zile * 0.06% = 136.8 lei
In cazul firmei S: 1.900 lei * 10% = 190 lei?
 

Sanctiuni split TVA: raspunsul specialistului


Potrivit art 3 alin 1 din OG 23/2017 privind plata defalcate a TVA:

,, Persoanele impozabile, cu exceptia institutiilor publice, inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA’’.

Conform art 18 lit b din OG 23/2017:


,,Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii ca, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:

b) plata TVA de catre persoanele impozabile si institutiile publice prevazute la art. 3 alin. (1), in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului prevazut la art. 2 alin. (1) si (2), daca nu se corecteaza plata eronata prin plata TVA in contul de TVA al furnizorului/prestatorului in termen de 30 de zile lucratoare de la data efectuarii platii eronate’’.

Conform art  19. alin 1 lit a din OG 23/2017:

,,Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele contraventii se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

a. contraventiile prevazute la art. 18 lit. a) si b), cu o penalitate de 0,06% pe zi din suma platita eronat incepand cu ziua efectuarii platii eronate pana la data corectarii acesteia prin plata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului sau prin prezentarea dovezii efectuate de catre furnizor a transferului sumei in contul de TVA in situatia prevazuta la art. 15 alin. (1) lit. b)’’.
Asadar, daca nu se face dovada corectarii platii eronate, pentru 120 de zile , penalitatea pentru firma A este: 1900 (suma platita eronat) * 0.06%*120 zile = 137 lei.

Conform art 15 alin 1 si 3 din OG 23/2017:

,, (1) Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii:

a) TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;
b) TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre alte persoane decat cele prevazute la art. 3 alin. (1). Optional poate fi virata in contul de TVA si TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre persoanele prevazute la art. 3 alin. (1);
c) TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de la care furnizorul/prestatorul aplica plata defalcata a TVA si incasate dupa aceasta data.

 (3) Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, prevazute la art. 2 alin. (1) si (2) au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data la care aplica plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data, care nu au fost incasate in contul de TVA’’.
 
Potrivit prevederilor legale de mai sus, firma S (care aplica split TVA) este obligata sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre neplatitorii de TVA. Optional poate fi virata in contul de TVA si TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
 
Din aceste prevederi legale rezulta ca daca firma A este inregistrata in scopuri de TVA, firma S nu este obligata sa vireze in contul de TVA, taxa care nu a fost platita in contul de TVA, drept urmare nu poate suporta sanctiuni contraventionale. Facem mentiunea ca potrivit art 15 alin 3 din OG 23/2017, in cazul facturilor emise inainte de data la care aplica plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data, care nu au fost incasate in contul de TVA, firma S este obligata sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta care nu a fost incasata in contul de TVA.

In aces caz, potrivit art 18 lit g din OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA:

,,Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii ca, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:

g) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), a obligatiilor prevazute la art. 15 alin. (1) - (3) si art. 22 alin. (5), daca nu se efectueaza corectia in termen de 30 de zile lucratoare de la data la care a intervenit obligatia de virare/depunere a sumelor’’.

Conform art 19 alin 1 lit f din OG 23/2017:

,,(1) Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele contraventii se sanctioneaza dupa cum urmeaza:31/12/2017 - alineatul a fost modificat prin Lege 275/2017
f) contraventia prevazuta la art. 18 lit. g), cu o amenda egala cu 10% din suma reprezentand TVA nevirata/nedepusa in contul de TVA’’.
 
Pentru situatia descrisa mai sus, amenda pentru firma S va fi de : 1900 *10% = 190 lei


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
split tvasanctiunicont tva

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 17 Mai 2018


Votati articolul "Split TVA. Ce sanctiuni se aplica pentru nerespectarea obligatiilor reglementate de OG 23/2017?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 17 Mai 2018 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X