Dezbatem mai jos un studiu de caz ce are ca tema principala procedura prin care se face transferul sumelor din contul de TVA. Pentru a clarifica situatia, luam drept exemplu o societate care aplica split TVA si care deschide cont special de TVA. Pana sa incaseze de la clienti, firma alimenteaza contul cu 5.000 lei pentru plata TVA aferenta utilitatilor. Dupa aceea, in contul de TVA intra constant incasarile de la clienti din care isi poate onora datoriile catre furnizori.
Expertul nostru ne lamureste in ce conditii poate transfera societatea cei 5.000 lei din contul de TVA in contul curent si daca are vreo obligatie fiscala.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Transferul banilor din contul de TVA: raspunsul specialistului
Potrivit art 9 alin 1 lit h din OG 23/2017 privind plata defalcate a TVA:
Conturile de TVA se debiteaza cu:
,,(….)
h) sume transferate în contul curent al titularului deschis la aceeasi instituție de credit sau in contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului, dupa caz, in limita sumelor prevazute la art. 8 lit. d)’’.
La art 8 lit d din OG 23/2017 sunt prevazute ,, sume transferate din contul curent al titularului deschis la aceeasi institutie de credit sau din contul de disponibil distinct deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului, dupa caz’’.
Asadar, se poate efectua transferul din contul de TVA in contul curent in limita celor 5.000 lei care au alimentat initial contul de TVA al societatii, fara ca societatea sa aiba vreo obligatie fiscala.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Legea nr. 275/2017 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1036 din 28 decembrie 2017 a abrogat art 12 din OG 23/2017 privind plata defalcate a TVA care prevedea urmatoarele:
,,Transferurile prevazute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) si l) se efectueaza in urma verificarii efectuate de organul fiscal. Structura competenta, procedura si conditiile de aprobare a transferului se aproba prin ordin al presedintelui ANAF. Transferul se aproba de catre ANAF in termen de maximum 3 zile lucratoare de la depunerea cererii.’’
Prin abrogarea acestui articol, transferul prevazut la art 9 alin 1 lit h nu se mai face prin cerere adresata organului fiscal utilizand formularul 310.
De mentionat ca organele de inspectie fiscala cu ocazia controalelor efectuate (inopinate sau de fond) vor verifica modul de transfer al sumelor din contul de TVA, iar in caz de nerespectare a prevederilor OG 23/2017 vor aplica sanctiunile prevazute la art 19 alin 1 lit i si j din ordonanta:
,,i) contraventia prevazuta la art. 18 lit. j), cu o penalitate de 0,06% pe zi din suma debitata eronat, incepand cu ziua debitarii eronate pana la data corectarii prin reintregirea sumei debitate eronat, dar nu mai mult de 30 de zile lucratoare de la data debitarii eronate;
Contraventia prevazuta la lit j: debitarea contului de TVA de catre titular cu alte sume decat cele prevazute la art. 9 alin. (1), daca nu se reintregeste suma debitata eronat in termen de 7 zile lucratoare de la data debitarii eronate, fara a depasi 30 de zile lucratoare de la data debitarii eronate;
j) contraventia prevazuta la art. 18 lit. k), cu o amenda egala cu 50% din suma reprezentand TVA debitata eronat.’’
Contraventia prevazuta la lit k: debitarea contului de TVA de catre titular cu alte sume decat cele prevazute la art. 9 alin. (1), daca nu se reintregeste suma debitata eronat in termen de 30 zile lucratoare de la data debitarii eronate.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.