La sfarsitul anului 2017, prin legea 275/2017 a fost aprobata cu modificari si completari OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA. Vom vedea in continuare cine are obligatia sa aplice acest mecanism, de cand se va aplica si cum vor putea persoanele impozabile sa renunte la aplicarea mecanismului.
Persoane obligate la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA
Au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
1. la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;
1.1. Inscrierea in registru
Aceste persoane vor fi inscrise in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA de catre organul fiscal competent incepand cu 1 martie 2018.
1.2. Renuntarea la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA
Persoanele impozabile aflate in aceasta situatie pot renunta la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA dupa o perioada de minimum 6 luni de la data in care nu se mai afla in niciuna dintre situatiile pentru care aplicarea sistemului este obligatorie, prin depunerea unei notificari in acest scop la organul fiscal competent. Radierea din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii notificarii.
2. incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
2.1. Inscrierea in registru
Aceste persoane vor fi inscrise in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA de catre organul fiscal competent incepand cu data de 1 a celei de a doua luni urmatoare celei in care s-a implinit termenul de 60 de zile lucratoare de la scadenta.
2.2. Renuntarea la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA
Persoanele impozabile aflate in aceasta situatie pot renunta la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA dupa o perioada de minimum 6 luni de la data in care nu se mai afla in niciuna dintre situatiile pentru care aplicarea sistemului este obligatorie, prin depunerea unei notificari in acest scop la organul fiscal competent. Radierea din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii notificarii.
3. se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
3.1. Inscrierea in registru
Organul fiscal competent inscrie din oficiu in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA persoanele inregistrate in scopuri de TVA care intra sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa la data de 31 decembrie 2017. Inscrierea in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se efectueaza cu data de 1 martie 2018.
Persoanele inregistrate in scopuri de TVA care intra sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dupa 31 decembrie 2017, au obligatia sa notifice organului fiscal competent aplicarea platii defalcate a TVA, pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care au intrat sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
In situatia in care nu depun notificarea aceste persoane vor fi inscrise in registru de catre organele fiscale, din oficiu, cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care organul fiscal constata ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA intra sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa si nu a depus notificarea.
3.2. Renuntarea la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA
Persoanele care se afla in aceasta situatie pot renunta la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA dupa iesirea de sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, daca nu se mai afla in niciuna dintre situatiile pentru care aplicarea sistemului este obligatorie, prin depunerea unei notificari in acest scop la organul fiscal competent. Radierea din Registrul persoanelor care aplica obligatoriu plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii notificarii.
Optiunea de aplicare a mecanismului platii defalcate a TVA
Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, altele decat cele care au obligatia aplicarii sistemului, pot opta pentru plata defalcata a TVA. Persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA notifica organul fiscal competent in acest sens. Inscrierea in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii notificarii.
Persoanele care opteaza pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA pot renunta la aplicarea acestuia la sfarsitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care au fost inscrisi in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, daca nu se afla in niciuna dintre situatiile pentru care aplicarea sistemului este obligatorie, prin depunerea unei notificari in acest scop la organul fiscal competent. Radierea din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii notificarii.
Facilitati pentru persoanele care opteaza pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA
Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA dupa 1 ianuarie 2018 beneficiaza de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul. De aceeasi facilitate beneficiaza, incepand cu 1 ianuarie 2018, si persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului platilor defalcate a TVA in anul 2017.