In analiza de mai jos, vom vedea cum se trateaza, din punctul de vedere al split TVA, avansurile spre decontare in numerar acordate salariatilor la plecarea in delegatie si, ulterior, justificarea acestora. Intrebarea este daca la justificarea acestora este necesara aducerea facturilor de la furnizori pentru cazare, achizitii diverse, etc.? Cum se procedeaza cu TVA-ul din aceste facturi, cititi in continuare.
Iata raspunsul specialistului mai jos!
Potrivit art. 15 alin. (2) din proiectul Legii de aprobare a OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA:
"Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art.316 din Codul fiscal, prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), au obligatia sa depuna in numerar/sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferenta intre TVA aferenta incasarilor in numerar si TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi".
Asadar, a fost marit de la 7 zile lucratoare la 30 zile lucratoare termenul in care trebuie depusa in numerar sau virata in contul de TVA propriu diferenta intre TVA aferenta incasarilor in numerar si TVA aferenta platilor in numerar.
Astfel, la justificarea avansurilor spre decontare, in cazul in care societatea are si incasari in numerar in perioada respectiva, va vira sau va depune in numerar in contul de TVA propriu diferenta intre incasarile in numerar si platile in numerar efectuate, in termen de 30 zile lucratoare de la data incasarilor in numerar.
Daca nu exista incasari in numerar in perioada efectuarii platilor in numerar catre furnizori (pentru cazare, achizitii diverse etc.), potrivit art. 9 alin. (1) lit. k) din OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA, se poate debita contul de TVA cu suma reprezentand taxa pe valoarea adaugata aferenta platilor efectuate in numerar. Astfel, se poate face transferul sumelor respective din contul de TVA, in baza documentelor prevazute de lege care au stat la baza platii in numerar (factura, bonuri fiscale etc.) si a documentelor de plata in numerar (chitante, bonuri fiscale etc.)
Art. 9 alin (1) lit. k) din OG 23/2017:
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
"Conturile de TVA se debiteaza cu:
(….)
k) sume reprezentand TVA achitat in numerar, cu exceptia celor retinute din incasarile in numerar, prevazute la art. 15 alin. (2), sau cu cardul din contul curent".
Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de catre Ionut Jinga, consultant fiscal.