Dezbatem in randurile urmatoare cazul unei societati care doreste sa aplice mecanismul de plata defalcata a TVA prin optiune. Vom afla ce se intampla in cazul in care se depune cererea in decursul lunii mai 2018.
Intrebarile sunt urmatoarele:
- se va beneficia incepand cu trimestrul II de reducerea de 5% din impozit?
- cum se calculeaza perioada in care aplica sistemul, avand in vedere ca societatea aplica sistemul de plata anticipata a impozitului pe profit cu declarare anuala?
- cum se va calcula reducerea de 5% in 2018 respective in 2019?
Split TVA prin optiune. Raspunsul specialistului
Potrivit art 2 alin 2 si 8 din OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA:
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
(2) Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, altele decat cele prevazute la alin. (1), pot opta pentru plata defalcata a TVA. Persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA notifica organul fiscal competent in acest sens.
(8) Inscrierea persoanelor prevazute la alin. (2) si (6) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii notificarii’.
Asadar, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii notificarii sunteti inscrisi in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA.
Cartea verde a contabilitatii
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Conform art 2 alin (10) din OG 23/2017:
,,Persoanele prevazute la alin. (2) pot renunta la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA la sfarsitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care au fost inscrisi in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, daca nu se afla in niciuna dintre situatiile prevazute la alin. (1), prin depunerea unei notificari in acest scop la organul fiscal competent. Radierea din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii notificarii’’.
Din aceste prevederi legale, rezulta ca puteti renunta la sistemul platii defalcate abia la sfarsitul anului 2019.
Referitor la facilitatile fiscale oferite de OG 23/2017, potrivit art 25:
,,Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA dupa 1 ianuarie 2018 beneficiaza de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul’’.
Asadar, ordonanta nu precizeaza clar daca beneficiati de reducerea impozitului pe profit incepand cu trimestrul in care treceti la split TVA (trimestrul II ), ci reglementeaza faptul ca reducerea impozitului pe profit se aplica pentru impozitul pe profit aferent perioadei in care firma aplica sistemul.
Intrucat nu ati aplicat sistemul split TVA de la inceputul trimestrului II (incepand cu 01.04.2018) , in lipsa unor reglementari legale precise, este riscant sa beneficiati de reducerea impozitului incepand cu trim II 2018.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.