De la 1 ianuarie 2021 a intrat in vigoare o noua prevedere introdusa prin Legea 296/2020 care a adus numeroase modificari Codului fiscal - cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Ca urmare a acestei masuri, cheltuielile cu marfa si serviciile achizitionate din Turcia nu mai sunt deductibile pentru firmele din Romania. Acest lucru inseamna ca firmele vor plati mai mult impozit pe profit daca au relatii comerciale cu aceasta tara.
In acest sens, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, a avut o intrevedere cu E.S. Füsun Aramaz, ambasador al Republicii Turcia in Romania si cu reprezentanti ai oamenilor de afaceri turci. Tema discutiei a fost identificarea unei solutii imediate referitoare la masura adoptata de Parlament in decembrie 2020 prin Legea 296/2020, care prevede ca incepand cu 1 ianuarie 2021, cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu persoane juridice situate in jurisdictii necooperante in scop fiscal sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit.
In cadrul intalnirii, E.S. doamna ambasador Füsun Aramaz, a subliniat importanta mentinerii bunelor relatii economice, dat fiind faptul ca Turcia este printre primii parteneri comerciali non-UE ai Romaniei, atat prin valoarea investitiilor, cat si prin numarul mare de locuri de munca create de firmele turcesti care activeaza in Romania, se mentioneaza intr-un comunicat al Finantelor.
"Situatia curenta genereaza pierderi economice insemnate pentru Romania. Lucram la o solutie legislativa de remediere in regim de urgenta, care sa nu afecteze tranzactiile comerciale dintre cele doua tari si nici potentialele investitii", a precizat Alexandru Nazare, ministrul Finantelor.
Totodata, ministrul roman de finante a declarat ca va continua sa sprijine investitiile straine in tara noastra, inclusiv cele care provin din Turcia, subliniind in acelasi timp importanta parteneriatului economic romano-turc.
Ce pot face firmele in aceasta situatie? Cum sa evite plata unui impozit mai mare fara sa intrerupa colaborarea cu Turcia?
Specialistii nostri va ofera
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor