email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID ANAF Completare Declaratia 394: Fiecare cartus explicat de ANAF. Exemple si modele completate

GHID ANAF Completare Declaratia 394Ghidul D 394 ANAFd 394cartusexemple completare declaratia 394

A fost publicat Ghidul de completare a declaratiei informative privind livrarile de bunuri/prestarile de servicii si achizitiile efectuate pe teritoriul national - formular 394. Scopul noului GHID ANAF Completare Declaratia 394 este de a clarifica si de a facilita activitatea de completare a declaratiei 394, ca urmare a intrarii in vigoare a Ordinului Presedintelui ANAF nr. 3769/2015, cu modificarile ulterioare.

Ghidul  D 394 ANAF cuprinde fiecare cartus din declaratie, cu instructiunile de completare aferente inscrise in Anexa nr.2 la ordin, precum si precizari si exemple care pot veni in sprijinul contribuabililor.


Completarea si depunerea declaratiei D 394

Declaratia 394 se completeaza si se depune de catre: a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul conform art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art. 331 din Codul fiscal. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care, conform titlului VII din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare. Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.

De asemenea, in declaratie se inscriu, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania, urmatoarele informatii:

 - baza impozabila si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare conform lit. I pct. 2 din anexa nr. 1 la ordin; - valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului; -valoarea totala a documentelor emise pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care nu exista obligatia emiterii unei facturi si nici a bonului fiscal. b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv 278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin.(2), (3), (5) si (6) si art. 331 din Co dul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.


Nu se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia 390.De asemenea, nu se inscriu nici importurile si exporturile.

Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", precum si borderourile de achizitii de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice,   contracte incheiate cu persoane fizice si/sau alte documente. De asemenea, in declaratie se inscrie valoarea totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.


PRECIZARE:


Operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 292 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ºi completarile ulterioare, nu se vor declara in formularul 394.

Exemplul nr. 1


Din punct de vedere al TVA, potrivit dispozitiilor art. 292 alin.(2) lit. a) ºi b) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa prestarile de servicii de natura financiar-bancara, respectiv operatiunile de asigurare ºi/sau reasigurare, precum ºi prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare ºi/sau reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni. in conformitate cu prevederile pct. 52, alin. (17) din HG nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, operatiunile privind schimbarea bancnotelor sau monedelor intr-o alta valuta sau in aceeaºi valuta ºi distribuirea de numerar sunt cuprinse in sfera operatiunilor scutite, conform art. 292, alin. (2), lit.a), pct.4 din Codul fiscal. in consecinta, operatiunile mentionate nefiind taxabile, nu se raporteaza in declaratia 394.


 Exemplul nr. 2


Daca persoana impozabila efectueaza de la compania Enel achizitii taxabile si scutite de TVA (ex. taxa radio), conform instructiunilor de completare, declaratia  394 se va depune numai pentru operatiunile taxabile.

Totodata, nu exista obligatia declararii in formularul 394 a elementelor care nu intra in baza de impozitare conform art.286, alin.(4) din Codul fiscal (de ex. penalizarile percepute pentru nerespectarea contractelor incheiate sau dobanzile percepute pentru plati cu intarziere).

 

Termen de raportare

Declaratia 394 se depune la organul fiscal competent pana in data de 30 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv daca in aceasta perioada nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei. in cazul in care perioada de raportare este luna calendaristica, termenul de depunere a declaratiei pentru luna ianuarie, este pana la data de 28, respectiv 29 februarie.

In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. Nu vor face obiectul redepunerii declaratiei, facturile primite de persoana impozabila in alta perioada de raportare fata de data emiterii acestora de catre furnizori.

PRECIZARE: In situatia in care societatea a primit documente dupa depunerea declaratiei, acestea se vor declara in urmatoarea perioada de raportare,  adica la momentul primirii. in concluzie, data primirii unui document ce se declara in declaratia 394 este data inregistrarii documentului in evidenta financiar - contabila, respectiv in jurnalul de cumparari si in decontul de TVA.


Exemplul nr. 1


Astfel, daca o societate primeste o factura in luna noiembrie 2016 pe care o inscrie in jurnalul de cumparari si in decontul de TVA aferente lunii noiembrie 2016, dar aceasta este emisa la o data din luna octombrie 2016, nu va fi necesara depunerea unei alte declaratii D394 pentru luna octombrie, ci se va raporta aceasta factura in declaratia D394 depusa pentru luna noiembrie 2016.
 
Exemplul nr. 2

Daca o persoana impozabila care depune declaratia 394 constata, urmare verificarilor ulterioare, ca unii parteneri de la care au fost efectuate achizitii intr-o perioada deja raportata sunt inscrisi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati sau li s-a anulat codul de inregistrare in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru perioada respectiva, aceasta se afla in  situatia in care a constatat o omisiune/eroare.         in consecinta, conform prevederilor instructiunilor de completare si declarea a declaratiei 394, "in cazul in care dupa depunerea declaratiei persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea ºi/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieºte declaratia informativa depusa initial."
 

Descarcati AICI Ghidul COMPLET pentru Declaratia 394!


Sursa foto: Ghid ANAF

 

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
GHID ANAF Completare Declaratia 394Ghidul D 394 ANAFd 394cartusexemple completare declaratia 394


Data aparitiei: 04 Noiembrie 2016

Votati articolul "GHID ANAF Completare Declaratia 394: Fiecare cartus explicat de ANAF. Exemple si modele completate":
Rating:

Nota: 2.88 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X