Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Factura inregistrata eronat: corectarea Decontului 300 si a Declaratiei 394

Data aparitiei: 15 Februarie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Factura inregistrata eronat: corectarea Decontului 300 si a Declaratiei 394
corectie facturadeducere tvad300d394decont de tva

In cadrul activitatii contabile, gestionarea corecta a facturilor si a deducerilor de TVA reprezinta aspecte importante pentru mentinerea conformitatii fiscale a unei companii. Urmatorul studiu de caz prezinta situatia unui furnizor care a emis o factura cu datele altei firme, iar societatea care a primit-o abia acum a constatat eroarea, TVA-ul fiind deja dedus. Mai departe, specialistul nostru va analiza modalitatea de corectare a acestei erori pentru a restabili conformitatea fiscala si pentru a evita eventualele repercusiuni legale sau financiare.

Corectie factura inregistrata eronat - studiu de caz

"In luna februarie 2023 am inregistrat o factura de la un furnizor care a trecut datele altei firme. Aceasta factura a fost declarata de noi in D394 - SAF-T si am dedus TVA. Marfa a fost primita de firma noastra si consumata. Azi s-a constatat eroarea.

Cum se poate corecta aceasta situatie?"

Raspuns: Avand in vedere ca factura nu va apartine, puteti corecta inregistrarea in contabilitate a facturii prin nota de contabilitate intocmita in acest scop.
Prin aceasta nu stornati factura, ci stornati operatiunea de inregistrare in contabilitate a unei facturi care nu va apartine/nu este destinata firmei dvs.

Conform OMEF 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate corectia se poate face avand in vedere prevederile punctului 69 din acest ordin: " 69. - Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate."

De asemenea veti storna si operatiune de consum a materialelor aferente facturii conform pct. 2.5.2, sectiunea 2.5 din OMFP 1802/2014.

Se va face corectia pe seama conturilor de venituri si cheltuieli deoarece eroarea apartine exercitiului curent pentru care inca nu s-a depus situatia financiara anuala.

Decontul 300 si Declaratia 394 - cum se corecteaza

Conform Ordin ANAF 632/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" veti opera aceasta stornare Randul 34 - se evidentiaza sumele rezultate din corectarea taxei deduse, conform art. 297 si 298 din Codul fiscal, in cazul persoanelor care efectueaza numai operatiuni cu drept de deducere, sau art. 298 si 300 din Codul fiscal, in cazul persoanelor impozabile cu regim mixt, aferenta operatiunilor inscrise la rd. 24, 25, 26 si 27 din deconturile anterioare,....

D.p.d.v. al D394, persoana impozabila trebuie sa completeze si sa transmita o noua declaratie cod 394 aferenta lunii februarie 2023, corect intocmita, prin eliminarea valorii facturii stornate pentru care s-a constatat eroare.

Practic, aceasta noua declaratie inlocuieste declaratia depusa initial, aspect reglementat la pct. 3 din ANEXA 2 INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f din O.P.A.N.A.F. nr. 3769 din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA "3.

In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial."



Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X