email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL Fraudele transfrontaliere in domeniul TVA vor fi pedepsite cu inchisoarea de la 7 la 15 ani (Legea 125/2023)

OFICIAL Fraudele transfrontaliere in domeniul TVA vor fi pedepsite cu inchisoarea de la 7 la 15 ani (Legea 125/2023)
fraudatvapedeapsa cu inchisoarea

Orice actiune sau inactiune comisa in cadrul unor scheme frauduloase transfrontaliere avand ca efect diminuarea cu cel putin 10.000.000 de euro a resurselor bugetului UE se va pedepsi cu inchisoare de la 7 la 15 ani, dar si cu interzicerea unor drepturi, potrivit Legii 125/2023 privind completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale (M.O. 440 din 22 mai 2023).

Reamintim ca proiectul de lege a fost adoptat marti, 25 aprilie 2023, de Camera Deputatilor cu 254 de voturi "pentru". Masura vine ca urmare a solicitarilor Comisiei Europene de corectare a transpunerii unei directive europene vizand fraude transfrontaliere cu TVA in care este prejudiciat bugetul Uniunii. 

Romania a avut termen de transpunere data de 6 iulie 2019, autoritatile romane notificand transpunerea completa a acesteia. In data de 02.12.2021 a fost declansata de catre Comisia Europeana o actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru avand ca obiect transpunerea incorecta a Directivei (UE) 2017/1371 a Parlamentului European si a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal (cauza 2021/2229) fata de o serie de state (Croatia, Finlanda, Grecia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Romania si Spania). 

Potrivit scrisorii de punere in intarziere, autoritatile romane au fost invitate ca, in termen de 2 luni de data primirii scrisorii de punere in intarziere, sa comunice observatii cu privire la modul in care au fost transpuse in legislatia romana unele prevederi din Directiva (UE) 2017/1371 privind infractiunile, respectiv aplicarea legii penale in spatiu, care au fost apreciate ca nefiind transpuse in mod adecvat. 

Pentru o transpunere cat mai clara, s-au avut in vedere elementele definitorii prevazute de directiva la art. 1 alin.(2) pentru infractiunile grave impotriva sistemului comun de TVA, respectiv infractiunile sa aiba un caracter transfrontalier si sa implice un prejudiciu total de cel putin 10.000.000 de euro.

Avand in vedere procedura declansata, se impune luarea masurilor necesare pentru punerea legislatiei nationale in acord cu prevederile art. 3 alin.(2) lit. d) pct. (i), (ii) si (iii) din Directiva (UE) 2017/1371.

Legea 125/2023 - fraudele transfrontaliere pedepsite cu inchisoarea: textul actului normativ

ARTICOL UNIC


Dupa articolul 9 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, art. 9^1, cu urmatorul cuprins:

Articolul 9^1

(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi orice actiune sau inactiune comisa in cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier avand ca efect diminuarea cu cel putin 10.000.000 euro, in echivalentul monedei nationale, a resurselor bugetului Uniunii Europene, prin:

a) utilizarea sau prezentarea de declaratii sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
b) nedivulgarea de informatii privind TVA, atunci cand aceste informatii trebuie divulgate potrivit legii;
c) prezentarea de declaratii corecte privind TVA pentru a masca in mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursari de TVA.

(2) Tentativa la infractiunea prevazuta la alin. (1) se pedepseste.

*
Prezenta lege transpune art. 3 alin. (2) lit. d) din Directiva (UE) 2017/1.371 a Parlamentului European si a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 198 din 28 iulie 2017.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fraudatvapedeapsa cu inchisoarea


Data aparitiei: 08 Februarie 2023
Ultima actualizare: 23 Mai 2023

Votati articolul "OFICIAL Fraudele transfrontaliere in domeniul TVA vor fi pedepsite cu inchisoarea de la 7 la 15 ani (Legea 125/2023)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Fisa de magazie. Cand se intocmeste si cum se completeaza

  • Fisa de magazie este un document esential in gestionarea stocurilor dintr-o companie. Aceasta ofera o evidenta detaliata a intrarilor si iesirilor de marfa, contribuind la controlul eficient al stocurilor. Prin monitorizarea stocurilor, optimizarea aprovizionarii si reducerea pierderilor, fisa de magazie joaca un rol crucial in gestionarea eficienta a resurselor unei organizatii. De asemenea, este important sa se acorde atentie adecvata pastrarii si arhivarii fiselor de magazie pentru...» citeste mai departe aici

 • Contul 456: cand se utilizeaza si exemplu practic

  • Cu ajutorul contului 456 se tine evidenta decontarilor cu actionarii/asociatii privind capitalul. Contul 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul” este un cont bifunctional. Ce se inregistreaza in debitul contului 456 In debitul contului 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" se inregistreaza: - capitalul subscris de actionari/asociati, in natura si/sau numerar, capitalul s...» citeste mai departe aici

 • Procedura de inventariere in SAGA

  • Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale fiecarei entitati, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei entitatii pentru respectivul exercitiu financiar. Procedura de inv...» citeste mai departe aici

 • Doua GHIDURI pe care orice contabil trebuie sa le aiba pe birou

  • Intr-un mediu economic in continua schimbare, contabilii trebuie sa fie la curent cu ultimele noutati si sa se adapteze rapid pentru a-si desfasura activitatea in mod eficient. In continuare, va prezentam doua ghiduri indispensabile pentru contabili in indeplinirea sarcinilor lor zilnice si in navigarea prin complexitatea reglementarilor fiscale si contabile. Doua lucrari de specialitate se disting prin capacitatea lor de a oferi claritate si orientare intr-un mediu...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X