Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Comert online. Cum se declara facturile catre persoane fizice in D394

Data aparitiei: 30 Aprilie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comert online. Cum se declara facturile catre persoane fizice in D394
facturideclaratia 394livrare

Subiectul spetei de astazi este o societate care vinde produse online, catre persoane fizice din tara si din afara tarii. Pentru acestea din urma, datele primite sunt de regula cele de livrare, coletele fiind expediate prin firmele de curierat. 


Facturile sunt emise cu tva, cota aplicabila in Romania (nu a fost atins plafonul pentru vanzari la distanta). Unde trebuie cuprinse aceste facturi in D394 si ce alte obligatii mai are societatea din Romania, ne explica in continuare specialistul nostru. 
 

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 
 

Comert online - facturi in D394: raspunsul specialistului

Vanzarea catre persoane fizice din UE este considerata vanzare la distanta conform definitiei de la art. 266, alin. (1), punctul 35 din Codul fiscal.

 

Vanzarea la distanta reprezinta o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de alta persoana in numele acestuia catre un cumparator:

- persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila (intreprinderi mici, alte persoane impozabile careefectueaza exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere);


- sau persoana juridica neimpozabila;
- sau orice alta persoana neimpozabila (persoane fizice).
 

Citeste si: Factura de achizitie bunuri primita cu intarziere. Cum se va completa Declaratia 394?
 
Conform Art. 275 Alin. (5) – (7) locul livrarii pentru vanzarile la distanta efectuate din Romania catre alt stat membru se considera in acest alt stat membru, in cazul in care livrarea este efectuata catre o persoana care nu ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de statul membru in care se incheie transportul sau expedierea, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
 
a) valoarea totala a vanzarilor la distanta, efectuate de furnizor si care presupun transportul sau expedierea bunurilor din Romania catre un anumit stat membru, in anul calendaristic in care are loc o anumita vanzare la distanta, inclusiv valoarea respectivei vanzari la distanta, sau in anul calendaristic precedent, depaseste plafonul pentru vanzari la distanta, stabilit conform legislatiei privind taxa pe valoarea adaugata din statul membru respectiv, astfel de vanzari avand locul livrarii in statul respectiv;

sau

b) furnizorul a optat in Romania pentru considerarea tuturor vanzarilor sale la distanta, care presupun transportul bunurilor din Romania intr-un anumit stat membru, ca avand loc in respectivul stat membru. Optiunea se exercita in conditiile stabilite prin normele metodologice si se aplica tuturor vanzarilor la distanta, efectuate catre respectivul stat membru, in anul calendaristic in care se exercita optiunea si in urmatorii 2 ani calendaristici.
 
In cazul vanzarilor la distanta de produse accizabile efectuate din Romania catre persoane neimpozabile din alt stat membru, altele decat persoanele juridice neimpozabile, locul livrarii este intotdeauna in celalalt stat membru.
 
Nu se aplica vanzarilor la distanta efectuate din Romania catre un alt stat membru:

a) de mijloace de transport noi;
b) de bunuri instalate sau asamblate de furnizor sau de alta persoana in numele acestuia;
c) de bunuri taxate in Romania, conform regimului special pentru bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, prevazut la art. 312 ;
d) de gaz printr-un sistem de gaze naturale situat pe teritoriul Uniunii Europene sau prin orice retea conectata la un astfel de sistem, de energie electrica, de energie termica sau agent frigorific prin intermediul retelelor de incalzire ori de racire;
e) de produse accizabile, livrate catre persoane juridice neimpozabile si persoane impozabile.
 
Prin urmare:
 
1. Daca un furnizor din Romania efectueaza intr-un stat membru vanzari la distanta care depasesc plafonul pentru vanzari la distanta din acel stat:

- Se inregistreaza in scopuri de TVA in statul membru respectiv;
- Taxeaza in statul membru, conform legislatiei acestui stat, vanzarile efectuate din acel moment pana la sfarsitul anului calendaristic urmator celui in care plafonul a fost depasit;
- Comunica acest lucru printr-o scrisoare recomandata transmisa catre organul fiscal competent din Romania, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii in alt stat membru.

2. Daca furnizorul din Romania nu depaseste plafonul pentru vanzari la distanta din statul membru in care se efectueaza vanzarile dar opteaza pentru considerarea locului livrarilor in acest stat membru:

- Comunica optiunea printr-o scrisoare recomandata organului fiscal din Romania;
- Se inregistreaza in scopuri de TVA in statul membru in care efectueaza vanzarile si taxeaza vanzarile efectuate in statul membru respectiv, conform legislatiei acestui stat, pana la sfarsitul celui de-al doilea an calendaristic urmator celui in care si-a exercitat optiunea.

3. Daca furnizorul din Romania nu depaseste plafonul pentru vanzari la distanta din statul membru in care se efectueaza vanzarile si nu opteaza pentru considerarea locului livrarilor in acest stat membru se aplica regula generala privind locul livrarii:

- livrarea se considera a fi efectuata in Romania
- factureaza cu TVA de Romania
- declara livrarea in D394.

Vanzarii catre persoane fizice din afara UE I se aplica regula generala privind locul unei livrari (art. 275, alin. (1)), adica locul livrarii este locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert, in cazul de fata in Romania. Astfel:

- vanzarile nu sunt scutite de TVA in Romania
- livrarea se considera a fi efectuata in Romania
- se factureaza cu TVA de Romania
- se declara livrarea in D394.

Facturile emise cu TVA romanesc pentru vanzarile la distanta se vor declara in declaratia 394 in sectiunea I in cartusul D, iar in sectiunea II se vor incadra pe tip partener 2.


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Simona Stanculescu - Consultant fiscal.

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X