email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Piata a fost invadata anul acesta de bilete la ordin si cecuri fara acoperire de aproape doua miliarde de euro

cecuribilete la ordin
Explozia fraudelor transforma platile la termen in cosmarul firmelor

Piata a fost invadata anul acesta de bilete la ordin si cecuri fara acoperire de aproape doua miliarde de euro, instrumente pe care firmele se tem sa le mai accepte la plata.

Valoarea daunelor rezultata din astfel de incidente nu este singura care a crescut in ultima perioada (de aproape cinci ori fata de 2007). Spectaculos a avansat si numarul cazurilor de cecuri si bilete la ordin neacceptate la plata - de peste trei ori, potrivit datelor BNR.

297 cazuri practice de fiscalitate
rezolvate din perspectiva OUG 34/2009
si HG 488/2009


Situatia financiara precara a firmelor in actualul context economic, care le impiedica sa-si achite la timp marfa achizitionata, este una dintre explicatii. Principalul motiv al inmul­tirii incidentelor de plati il reprezinta insa rafinarea metodelor de fraudare. Seful Directiei de investigare a fraudelor economice din cadrul Politiei Romane, Dan Bucur, o descrie pe cea mai eficienta: clientul castiga increderea furnizorului prin achitarea la termen a catorva comenzi de valoare modica, dupa care solicita si primeste, marfa in cantitate mult mai mare. Intre timp produsele sunt inmagazinate intr-un depozit inchiriat, de obicei, cu acte false. Dupa primirea stocului, „clientul” inchiriaza masini cu care transporta marfa si isi face pierduta urma, iar produsele sunt comercializate la preturi de dumping, cu circa 50% sub costul furnizorului.

In ultimii trei ani, sumele refuzate anual la plata cu bilete la ordin si cecuri au crescut de cinci ori, ajungand in 2009 la peste 6,5 miliarde de lei, iar numarul fraudelor de acest tip s-a triplat.

Clientii rau-platnici sunt spaima tuturor furnizorilor de produse alimentare sau materiale de constructii. Ma­joritatea au patit-o macar o data, in conditiile in care, potrivit datelor BNR, numai in primele noua luni ale acestui an s-au inregistrat aproape 370.000 de astfel de incidente de plata. Pe unii, prejudiciul i-a obligat sa intre in faliment, pe altii, doar i-a invatat sa fie mai precauti. Cu alte cuvinte, sa se fereasca de modalitatile de plata la termen, acceptand doar numerarul sau transferul bancar, chiar daca restrictiile le diminueaza vanzarile.

Cele mai bune solutii fiscal-contabile
pentru TOP 30 PROBLEME
de taxe si impozite!


Site-ul antitepari.ro, publicatie online constand, in mare, intr-o baza de date cu firmele care au emis cecuri sau bilete la ordin (BO) fara acoperire, a fost lansat la finalul anului 2006. „La acel moment, am considerat ca aparitia acestui vehicul de informare este necesara ca urmare a cresterii numarului de refuzuri la plata. Daca atunci vorbeam de inmultirea tepelor, termenul cel mai apropiat de evolutia acestui fenomen pentru perioada cuprinsa intre sfarsitul anului 2008 si momentul actual este explozie“, spune directorul editorial al publicatiei, Dan Scarlat. In opinia sa, situatia este cauzata doar partial de aparitia dificultatilor financiare si a lipsei de lichiditati din piata.

Mic glosar de cai de fraudare

Cea mai frecventa metoda? „Teparii“ cumpara o firma cu activitate importanta in ultimii doi-trei ani, fara datorii la stat si fara incidente semnalate la Centrala Incidentelor de Plati (CIP), astfel incat potentialii furnizori care fac o verificare minima (pe site-ul Finantelor si la CIP) sa aiba impresia ca vor incheia o colaborare cu un client serios. Identifica, apoi, cateva zeci de firme dispuse sa furnizeze marfa pe baza de cecuri sau bilete la ordin. Clientul inchiriaza un depozit timp de doua-trei luni. Face, apoi, o comanda, de obicei de valoare mica, pe care o achita. Urmeaza la scurt timp o noua comanda, de aceasta data mai consistenta, pe care, de asemenea, o onoreaza.

A fost castigata, astfel, increderea furnizorului. Acesta e momentul in care cumparatorul da lovitura, facand o comanda de dimensiuni mult mai mari. Dupa ce primeste produsele, inchiriaza vehicule de la o firma de transport si goleste depozitul, pierzandu-si, astfel, urma, in conditiile in care, de cele mai multe ori, atat inchirierea depozitului, cat si a masinilor este facuta cu documente false.

Seful Directiei de investigare a fraudelor din cadrul Politiei Romane, Dan Bucur, spune ca, de multe ori, furnizorul este contactat in a doua jumatate a zilei de vineri si rugat sa grabeasca livrarea marfii, pe motiv ca se inchid bancile. Acesta se conformeaza si verifica starea comenzii abia luni, cand asa-zisul client este de mult disparut.

Mai spectaculoasa este o metoda tot mai populara in ultima vreme, dupa cum arata Dan Scarlat: „achizitionarea de societati curate pe numele unor boschetari. Acesta semneaza acolo unde i se indica, mai exact la Registrul Comertului si pe un teanc de cecuri, instrumente emise cu destula usurinta de unele banci. Apoi, proprietarii «din umbra» achizitioneaza marfa pe baza cecurilor semnate de boschetari ei prezentandu-se drept directori adjuncti sau de vanzari ai firmei. Si, la momentul scadentei, cecurile sunt refuzate la plata, iar tras la raspundere este boschetarul“.

Sansele de recuperare, minime

„Daca victima face reclamatia imediat sau la cateva zile dupa, cat e inca «la cald», gasesti aproape sigur piste, trebuie sa fie ceva martori, dar daca te duci abia dupa o luna la politie, nu mai ai aproape nicio sansa“, spune seful directiei de investigare a fraudelor din cadrul Politiei. Dan Bucur arata ca, in cele mai fericite situatii, cazul se rezolva rapid, „pentru ca unii debitori sunt pur si simplu lenesi si intarzie putin transportul marfii, de exemplu, cat sa ai timp sa-i prinzi“. Altii sunt, insa, bine pusi la punct, anchetele durand in medie sase luni, dar putand ajunge si pana la doi-trei ani, „asta daca sunt vreodata rezolvate.“

Potrivit directorului antitepari.ro, doar circa un caz dintr-o suta este finalizat, in sensul recuperarii sumelor de catre pagubiti. „Sansele cresc doar atunci cand avem de-a face cu «tepe» cauzate de evolutia financiara negativa a unei firme: in unele din aceste cazuri, prin procedura insolventei sau prin alte metode, se mai poate recupera cate ceva. Dar si aici, firmele cu probleme financiare reusesc sa-si transfere activele valoroase inainte de a se declansa operatiunile de executare“, explica Dan Scarlat.

Odata prejudiciul dovedit, vinovatii risca, potrivit legislatiei actuale, o pedeapsa maxima de 20 de ani de inchisoare, in cazul unor sume mai mari de 200.000 de lei. Doar ca, precizeaza Dan Bucur, noul cod de procedura penala (neintrat inca in vigoare, n.r.) reduce mult sanctiunile pentru genul acesta de activitati, prevazand pedepse de maximum trei luni. Cu alte cuvinte, pana acum ii pedepseam de le rupeam picioarele, iar acum ii lasam in pace“.
Sursa: Capital

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cecuribilete la ordin


Data aparitiei: 20 Octombrie 2009

Votati articolul "Piata a fost invadata anul acesta de bilete la ordin si cecuri fara acoperire de aproape doua miliarde de euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X