Cu privire la Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare din Romania, situatia prezentata mai jos - asociatul unic al unei societati care doreste sa crediteze societatea cu suma de 50.000 de lei prin depunere de numerar in contul firmei la banca - trebuie analizata in contextul modificarilor aduse acestei legi.
Creditare societate prin depunere numerar in contul firmei
Intrebare: Dupa data de 11.11.2023 asociatul unic doreste sa crediteze societatea cu suma de 50 000 lei si merge la banca unde depune numerar in contul firmei aceasta suma. Este considerata o abatere conform Legii nr. 70/2015 prin incalcarea art. 4 alin. 4 sau se poate aplica art. 5 lit. a) referitor la exceptia pentru depuneri de numerar in conturi la banci? Care este riscul in prezent / sanctiuni posibile la un eventual control?
Raspuns:
Conform art. 4 alin. (4) din Legea nr. 70/2015, operatiunile de incasari si plati intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoanele fizice in calitate de asociati /actionari/ administratori/ persoane fizice/ alti creditori, trebuie sa se efectueze prin instrumente de plata fara numerar. Aceasta inseamna ca, tranzactiile financiare intre asociati si societatile la care sunt asociati, trebuie sa se realizeze fara utilizarea numerarului, ci prin metode precum transfer bancar, cecuri etc.
Totusi, art. 5 lit. a) din aceeasi lege, mentioneaza o exceptie de la aceasta regula. Conform acestei exceptii, plafonul-limita nu se aplica pentru depunerea de numerar in conturile deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata autorizate de Banca Nationala a Romaniei.
Prin urmare, in cazul descris, depunerea de numerar in contul firmei de catre asociatul unic, nu constituie o abatere de la prevederile art. 4 alin. (4), deoarece aceasta se incadreaza in exceptia prevazuta de art. 5 lit. a). Este important ca aceasta depunere sa fie efectuata in conformitate cu toate procedurile si reglementarile bancii, inclusiv cele legate de prevenirea spalarii banilor si de raportarea tranzactiilor financiare.
Temei legal:
Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata
Art. 1. -(1) Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.
Art. 4
(4) Operatiunile de incasari si plati intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoanele fizice in calitate de asociati/actionari/administratori/persoane fizice/alti creditori exclusiv creditorii institutionali care desfasoara activitati de intermediere financiara prevazute de lege reprezentand imprumuturi, indiferent de natura si destinatia acestora, se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar.
Art. 5. -Plafoanele-limita prevazute de prezentul capitol nu se aplica de catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), pentru urmatoarele operatiuni:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
a) depunerea de numerar in conturile deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei, inclusiv in automatele de incasari in numerar.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com