Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Import sau achizitii intracomunitare de bunuri. Cum declaram facturile in D390 si in decont?

Data actualizarii: 07 Martie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
achiztii intracomunitareimportldeclaratii 390TVAbaza de impozitareex worksfactura


Pentru a clarifica modul de declarare a facturilor la livrarile ex works si achizitiile intracomunitare, luam ca exemplu o firma din Olanda care factureaza societatii romane produse cu conditie de livrare EX Works China in USD.

Vom stabili daca aceasta factura se declara in D390 si pe ce rand se declara in decontul de TVA.

In situatia in care bunurile sunt puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta, cu certitudine,  un import de bunuri pentru care importatorul din Romania este obligat sa achite taxe si comisioane vamale, inclusiv TVA conform obligatiilor stabilite prin declaratia vamala de import. Aceste obligatii se calculeaza la o baza de impozitare TVA formata din:

-    valoarea bunurilor facturate de catre furnizorul din Olanda;
-    valoarea serviciului de transport si a serviciilor accesorii transportului (incarcare, descarcare, etc.);
-    valoarea asigurarii si a altor cheltuieli, daca este cazul.


         Practic, prin vamuirea marfurilor in Romania, are loc punerea in libera circulatie a bunurilor pe teritoriul comunitar. Importul  de bunuri este  definit prin articolul 131 litera a) din Codul fiscal
drept "intrarea pe teritoriul Comunitatii de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 24 din Tratatul de infiintare a Comunitatii Europene;". Dovada efectuarii importului este  declaratia vamala  de import in baza caruia se stabilesc drepturile vamale de import care trebuie achitate in vama.  Importatorul este definit  prin art.  125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii"  din Codul fiscal, punctul 13 conform caruia " importator reprezinta persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila, conform art. 136, si care in cazul importurilor taxabile este obligata la plata taxei conform art. 151^1;". Astfel, obligat la plata pentru importul efectuat este proprietarul bunurilor din Romania care indeplineste obligatia de la   art.  151^1 din Codul fiscal "Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, conform prezentului titlu, este obligatia importatorului.".
 
Pentru suma TVA achitata in vama, firma dvs. isi poate exercita dreptul de deducere a TVA in baza prevederilor articolului 146
" Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alineatul 1 litera c) " pentru taxa achitata pentru importul de bunuri…. sa detina declaratia vamala de import …… care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau. De asemenea, exercitarea dreptului de deducere se face numai daca bunurile importate sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere sau neimpozabile.

   Valoarea importului efectuat se raporteaza in decontul de TVA cod 300 la randul 22"Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25".
 
         In situatia in care bunurile sunt puse in libera circulatie oriunde pe teritoriul comunitar, dar nu pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta pentru cumparatorul din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri  pentru care se aplica regimul de taxare inversa daca acesta este inregistrat in scopuri de TVA in regim normal.

A.I.C. astfel efectuata  trebuie  evidentiata  in jurnalele de TVA si  raportata  d.p.d.v. fiscal  prin:

-    decontul de TVA cod 300,  la urmatoarele randuri:
-    corespunzator rulajului creditor al contului 4427, la randul 5  "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care   cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)", , dar fara  reportarea la randul 5.1  "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este    obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul    este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din   care a avut loc livrarea intracomunitara";

-    corespunzator rulajului debitor  al contului 4426 la randul 18  "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care    cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa) ", , dar fara  reportarea sumei  la randul 18.1 "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul  este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din  care a avut loc livrarea".

-    declaratia recapitulativa cod 390 VIES, prin inscrierea urmatoarelor informatii:
-    tara, de exemplu DE, daca transportatorul (casa de expeditie care preia bunurile din portul Bremen pentru efectuarea unui transport terestru catre Romania) este din Germania (ipotetic);
-    denumirea prestatorului din Germania  (declarantul vamal sau casa de expeditie care preia bunurile in vederea transportarii din statul tert   pe teritoriul  Romaniei cu punere in libera circulatie pe teritoriul Germaniei);
-    tipul operatiunii: simbolul A;
-    baza de impozitare.

Aceasta  procedura de raportare este  reglementata in mod expres prin  O.M.F.P. nr. 76 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/prestarile intracomunitare".
Astfel, la punctul 3 sectiunea "Nota" din instructiunile de completare a declaratiei,  se reglementeaza procedura declararii  achizitiilor intracomunitare care provin de la un furnizor care nu este  stabilit in Comunitatea Europeana. Acest operator extracomunitar (furnizorul stabilit in  Belgia care vinde o marfa din China, de exemplu) se considera reprezentat de catre o casa de expeditie stabilita intr-un stat membru de pe teritoriul careia incepe expeditia, respectiv Germania.

Astfel,  se inscrie:

-    la rubrica "Denumire operator intracomunitar":  denumirea furnizorului din Belgia;
-    la rubrica "Cod operator intracomunitar":  codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit casei de expeditie din Germania.

 Astfel, aplicarea unui tratament fiscal corect este conditionata de locul unde bunurile respective sunt puse in libera circulatie dupa expedierea/transportul acestora din China:

-    un import de bunuri daca punerea in libera circulatie se efectueaza printr-un birou vamal pe teritoriul Romaniei;
-    o achizitie intracomunitara de bunuri daca daca punerea in libera circulatie se efectueaza printr-un birou vamal situat in afara  teritoriului Romaniei, dar pe teritoriul comunitar.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X