In prima parte a lansarii campaniei pentru reducerea de TVA la carne, Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO, si-a exprimat opinia cu privire la desfasurarea noilor propuneri si la felul in care estimeaza ca masurile propuse vor fi aplicate:
"Trebuie sa ne asumam realist o foaie de parcurs. Vor fi europarlamentarele si este limpede ca in urmatoarele 30-45 de zile, politicienii vor fi putin dispusi sa aiba un dialog pe teme tehnice cum este scaderea TVA.
Urmeaza misiunea FMI din vara, iar pana atunci exista suficient timp pentru ca noi, asociatiile, impreuna cu partenerii nostri Camera Consultantilor Fiscali si Asociatia Marilor Retele de Supermarketuri sa construim un document de suport.
Va fi o prima interventie a guvernantilor catre partenerii internationali. Asteptam sa se concretizeze intr-o masura in cursul toamnei si ne-am dori ca, de la 1 ianuarie 2015, sa avem TVA de 5%", citeaza Agerpres.
Totodata, acesta a explicat de ce devine mai avantajoasa aducerea de carne din Ungaria, tara in care se aplica un TVA de 5% la carne.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Manual de politici contabile - Stick USB
In plus, citat de Agerpres, acesta a declarat:
"Intrebarea noastra este cat mai poate industria carnii din Romania sa mai suporte aceasta presiune fantastica a taxelor pe valoare adaugata. Practic, acelasi cost de productie il are atat producatorul roman cat si cel maghiar, tehnologiile sunt uniforme, dar noi trebuie sa suportam o valoare adaugata atat de importanta pe produsul nostru.
O scadere de TVA ar putea genera o promisiune de pret. Scaderea TVA de la 24% la 5% inseamna 19 puncte procentuale relative la valoarea adaugata. Aceste 19 puncte reprezinta, de fapt, in pretul final 15%, iar 15% potentiala reducere de pret genereaza suficienta marja ca noi procesatorii, comerciantii si producatorii sa putem sa ne ajustam valorile, respectiv vanzarea, iar pe lant sa se obtina preturi mai mici pentru consumatori, venituri mai bune pentru noi si venituri mai mari la buget".
In luna iunie urmeaza sa se desfasoare urmatorul eveniment care va dezbate aceeasi problema. Actualmente, anunta agentia de stiri, statul pierde in fiecare an peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne si produse din carne.