Taxa pe valoarea adaugata (TVA) ar putea sa scada de la 19% la 9% pentru lemnul de foc livrat catre populatie, potrivit unei propunere legislative depuse la Senat. Actul sustine modificarea si completarea Art.291 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, care face referire la cotele TVA.
Initiativa este sustinuta de mai multi parlamentari, senatori si deputati ai partidului PNL si scoate in evidenta criza lemnului de foc cu care se confrunta populatia in ultima perioada. Legislatia actuala impiedica accesul oamenilor la lemn de foc la preturi accesibile si in acelasi timp procurat in mod legal, se atrage atentia in expunerea de motive.
Pretul lemnului de foc pentru populatie a devenit mai mare decat pretul lemnului de foc pentru industrie. In Romania, din 8 milioane de gospodarii, aproape jumatate se incalzesc iarna cu lemne de foc, iar birocratia a facut ca padurile statului sa nu mai poate da suficient lemn de foc pentru populatie.
La nivelul Uniunii Europene, statisticile EUROSTAT arata ca lemnul pentru foc in statele membre are cote de TVA variabile, cum ar fi: Belgia – 6%, Luxemburg – 8%, Polonia – 8%, Franta – 10%.
Prevederile propunerii legislative ar intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2019, astfel ca pentru anul in curs nu ar exista implicatii asupra bugetului de stat.
Initiatorii acestei initiative legislative fac precizarea ca diminuarea de la 19% la 9% a taxei pe valoarea adaugata a lemnului de foc pentru populatie va avea o consecinta directa in reducerea cheltuielilor cu utilitatile in gospodariile populatiei, ceea ce ar avea un plus valoare pentru venituri suplimentare in asigurarea cresterii nivelului de trai.
Consultati mai jos documentele atasate:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni