UPDATE in 18 decembrie 2019. Camera Deputatilor a aprobat, in sedinta de miercuri, solicitarea lui Florin Roman, liderul PNL, de a retrimite la comisie pentru doua saptamani, proiectul initiat de el privind reducerea TVA-ului la 16% de la 19%.
Mai exact este vorba despre propunerea pentru modificarea si completarea articolului 291 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, care reduce TVA de la 19% la 16% iar TVA pentru alimente de la 9% la 5% de la 1 ianuarie 2020.
Deputatii au decis cu 137 de voturi "pentru" si 136 de voturi "contra" retrimiterea la comisie la inititativei legislative.
"Eu sunt initiatorul proiectului si mi-l asum. Liberalii au alta gandire economica. Principiul liberal este taxe mai mici, mai multi platitori de taxe si impozite. (...) Ceea ce propunem noi este nu sa dam la o parte acest proiect, ci de a ne asigura ca indeplineste toate conditiile si este necesara fisa fiscala. Apoi o sa propun Guvernului prorogarea cu un an de zile a aplicarii acestui proiect pentru a stabiliza tara. Sunt uimit cum aveti tupeul dupa ce ati lasat tara in dezastru. Vreti sa va razbunati pe PNL? Fac un apel la responsabilitate. Daca nu, avem instrumentele necesare pentru a opri PSD sa dinamiteze Romania", a declarat Florin Roman.
Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, declara marti seara ca deficitul bugetar ar putea ajunge la 5% daca vor fi aprobate atat proiectul privind reducerea TVA la 16%, cat si proiectl privind majorarea alocatiilor pentru copii.
********
UPDATE in 21 octombrie 2019. Cota de TVA ar putea sa scada de la 19%, cat este in prezent, la 16%, de la 1 ianuarie 2020, prevede un proiect care avea, in Senat, termen de adoptare tacita data de 18 octombrie (vineri).
Initiatorii proiectului, cativa deputati PNL, atrag atentia asupra faptului ca Comisia Europeana arata ca Romania se situeaza pe ultimul loc la colectarea TV.
Daca va intra in vigoare acest proiect de act normativ, va modifica si completa art.291 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Potrivit formei initiatorului, modificarile ar fi cele prezentate mai jos:
1. La alin.(1), dupa lit. b) introduce o noua litera c), cu urmatorul cuprins:
c) 16% incepand cu data de 1 ianuarie 2020.
2. La alin.(2), lit. e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
e) incepand cu data de 1 ianuarie 2020, livrarea de bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri;
3. La alin.(3), dupa lit.k) se introduce o noua litera l), cu urmatorul cuprins:
l) incepand cu data de 1 ianuarie 2020, livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri;
Asadar, in scopul cresterii conformarii fiscale voluntare, precum si pentru stimularea consumului din productia interna, prezenta propunere legislativa aduce urmatoarele modificari la nivelul cotelor de TVA:
- incepand cu data de 1 ianuarie 2020 se reduce cota standard de TVA de
la 19%, la 16%;
- incepand cu data de 1 ianuarie 2020 se instituie cota redusa de TVA de 5% pentru produse alimentare;
Initiatorii PNL propun ca aceste masurl sa se implementeze incepand cu anul 2020, astfel incat efortul bugetar pentru sustinerea acestora sa fie prevazut in Legea bugetului pentru anul viitor. Daca se iau in calcul efectele de runda a doua pe care le vor produce aceste masuri — cresterea conformarii fiscale voluntare (la o cota redusa de TVA de 5%, frauda fiscala poate fi eradicata) — atunci se anticipeaza chiar o crestere a veniturilor din TVA pe termen mediu si lung.
In ultima perioada au fost facute mai multe modificari la nivelul cotei de TVA. Va reamintim de urmatoarele initiative legislative:
- Reducerea cotei la 5% pentru servicii de cazare, restaurant si catering si utilizarea facilitatilor sportive, incepand cu 1 noiembrie 2018
- Reducerea TVA-ului la 5% pentru alimentele eco, traditionale si montane, incepand cu 1 iunie 2019.
Consultati documentele atasate mai jos: