Guvernul a adoptat printr-o ordonanta de urgenta reducerea TVA-ului la 5% pentru servicii precum cazare, servicii de restaurant si catering, accesul in parcuri de distractii si pentru inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.
Prin acest act normativ se face extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%, incepand cu 01 noiembrie 2018, masura ce nu va ramane fara efecte.
- cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
- serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10;
- dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. l);
- serviciile constand in permiterea accesului la balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9321 si 9329, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007.
Aceasta modificare din zona de TVA va genera un impact semnificativ, in principal, in turism, prin industria recreativa si industria ospitalitatii, reprezentata de sectorul HORECA (n.a. hoteluri, restaurante, cafenele).
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cartea verde a contabilitatii
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Potrivit lui Adrian Teampau, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY Romania, ANAF se confrunta in ultimii ani cu un nivel crescut al evaziunii fiscale in domeniul turismului din tara. Masura privind reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile din industria ospitalitatii ar trebui sa reprezinte un stimulent pentru aducerea la suprafata a veniturilor nedeclarate si, prin urmare, plata TVA de catre agentii economici.
Un efect direct al acestei masuri pentru afacerile din domeniu ar consta in potentiala reducere a tarifelor brute practicate, ceea ce ar creste gradul de ocupare a unitatilor de cazare, insa nu multe persoane se asteapta ca aceasta reducere de TVA sa duca la o diminuare a preturilor serviciilor din domeniu.
Conform unui material eyromania.ro, nu toate afacerile vor putea beneficia de reducerea cotei de TVA. Doar agentii care demonstreaza ca presteaza o gama mai larga de servicii, nu doar furnizeaza mancare si bautura, vor putea sa aplice cota redusa de TVA de 5%. Un exemplu in acest sens il constituie unitatile de alimentatie care livreaza mancare la domiciliu, dar nu pun la dispozitie un spatiu pentru consum si nu ofera servicii conexe (de exemplu, servire la masa ). Asadar, o pizza comandata si livrata la domiciliu va fi subiect de 9% spre deosebire de o pizza pe care o savuram la restaurant. De ce? Pentru ca, in primul caz, vorbim de o livrare de alimente care beneficiaza de 9% TVA, in timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica 5% TVA. Teoretic, va fi mai ieftin sa mananci la restaurant decat acasa.
Discriminari de acest fel vor aparea si intre tipurile de unitati de alimentatie publica. Spre exemplu, o patiserie sau o alta afacere mica care nu dispune de spatiu si nu presteaza servicii conexe (de exemplu, servire la masa) nu va putea aplica cota redusa de TVA de 5%. In timp ce o afacere mai mare, care dispune de spatiu cu mese si angajeaza ospatari, chelneri, barmani va putea sa aplice cota redusa.
O alta modificare adusa de aceasta ordonanta consta in reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pentru serviciile aferente industriei recreative, respectiv permiterea accesului in balciuri, parcuri de distractii si in parcuri recreative, dar si utilizarea facilitatilor sportive pentru practicarea sportului. Masura este binevenita, intrucat Romania dispune de un potential semnificativ in zona dezvoltarii parcurilor de distractii si parcurilor recreative, datorita reliefului si resurselor naturale de care dispune. In plus, aceste sectoare au beneficiat de realizarea unor investitii consistente in ultimii ani, concretizate in aparitia mai multor parcuri de distractie si aventura in diferite zone ale tarii, precizeaza specialistul Adrian Teampau.