In aceasta perioada, potrivit unor noi informatii, Comisia Europeana revizuieste in sus prognoza de crestere economica a Romaniei. A fost emis insa si un avertisment referitor la riscul majorarii salariilor bugetarilor, taierile de taxe si cresterea excesiva a deficitelor.
Aceste informatii au fost redate in contextul prognozei de toamna a economiei europene, prezentate joi la Bruxelles. Potrivit datelor citate de HotNews.ro, se mentioneaza si ca "evolutiile in privinta salariilor din sectorul bugetar reprezinta un risc-cheie asupra perspectivei deficitului" si ca "Guvernul lucreaza la o noua lege a salarizarii unitare care ar putea majora substantial salariile pentru toate categoriile de angajati din sectorul public".
Alte masuri luate in calcul se refera la majorarea salariilor in educatie, reducerea TVA-ului la 20% din 2016, cu mentiunea ca Prognoza de toamna intocmita de Comisia Europeana nu ia in calcul si scaderea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, incepand cu anul 2016.
La jumatatea saptamanii trecute, totodata, salariile din invatamant au mai fost majorate cu inca 15%.
Pentru 2017, Comisia prognozeaza o iesire a Romaniei din limita de deficit de 3% (stabilita prin criteriile de la Maastricht), ceea ce ar insemna plasarea tarii in procedura de deficit excesiv.
"Presupunand ca nu se vor mai schimba deciziile, deficitul este proiectat sa cresca mult peste 3% din produsul intern brut in anul 2017. Cel mai mare impact il are noul Cod fiscal, care implica taieri de taxe insumand 1,25% din PIB in anul 2017. In special, contine o taiere suplimentara a TVA standard de la 20% la 19% si eliminarea accizei suplimentare la carburanti si a taxei speciale pe constructii", se mentioneaza in raportul intocmit de Comisie, citat de sursa amintita mai sus.
Comisia atrage insa atentia asupra faptului ca relaxarea fiscala poate face ca deficitul structural
"sa creasca de la aproximativ 1% din PIB in 2015 pana la aproape 4% in anul 2017", avertizeaza Comisia.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
In concret, Comisia Europeana estimeaza un deficit structural de 0,8% din PIB in anul 2015, 2,7% in 2016 si 3,8% in 2017. Astfel, Romania ar urma sa iasa inca din anul 2016 din tinta de deficit structural de 1%, asumata prin MTO (obiectivele pe termen mediu).