Daca initial unele voci precizau ca nu se extinde baza de calcul privind contributiile pentru veniturile obtinute de persoane care desfasoara activitati independente, un document oficial arata ca Guvernul intentioneaza sa extinda baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii la toate veniturile obtinute de persoane fizice din activitati independente, potrivit Programului de convergenta 2014-2017.
In acelasi timp, anunta HotNews.ro, in documentul destinat Comisiei Europene, Guvernul Romaniei arata ca "pe termen mediu si-a fixat ca elemente ale consolidarii politicii fiscal-bugetare", printre altele, "implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii, prin extinderea bazei de calcul a acestora asupra tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, indiferent daca acestea mai realizeaza sau nu si alte venituri".
De asemenea, mentioneaza aceeasi sursa, in Programul de convergenta e inscris ca Guvernul promite ca va incerca si o "reducere substantiala" a contributiilor la asigurarile sociale (CAS), din a doua parte a anului 2014, subliniind ca aceasta scadere trebuie facuta fara a afecta echilibrul bugetar.
Iata cateva dintre masurile continute de document si redate de HotNews.ro:
- "Pentru a stimula mediul de afaceri si a reduce fiscalitatea muncii, un obiectiv central al Guvernului este acela de reducere a cotei contributiilor sociale, aceasta reducere fiind realizata intr-o maniera neutra din punct de vedere bugetar. In acest sens, se va incerca implementarea, in a doua jumatate a anului 2014, a unei reduceri semnificative a acestei cote", arata Guvernul. Executivul mentioneaza ca reducerea CAS se va face pe partea angajatorului. In acest scop, va fi efectuat un studiu de fezabilitate ce va fi discutat cu toti cei implicati, iar concluziile studiului vor fi convenite cu CE, FMI si Banca Mondiala, mai sustine Executivul.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- "Pentru stimularea investitiilor se prevad masuri fiscal bugetare cu efect multiplicator, precum: schema de garantii de stat pentru finantarea capitalului de lucru al IMM-urilor, amplificarea absorbtiei fondurilor europene, scutirea profitului reinvestit".
- Pentru cresterea consumului intern, Guvernul spune ca va introduce "cresterea salariului minim, care va continua in 2015 si 2016, astfel incat in 2016 sa ajunga la 1.200 lei (de la 850 de lei, in prezent - n.r.), continuarea indexarii pensiilor in raport cu inflatia si evolutia reala a castigurilor salariale, acordarea venitului minim de insertie, aplicarea legii salarizarii unitare in sensul majorarii salariilor categoriilor de salariati tineri cu venituri mai mici, precum si alte masuri pentru gospodariile cu venituri mici si mijlocii".
- Pe partea de colectare, Fiscul vrea sa realizeze, impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor, un sistem electronic "eficient de infiintare/ridicare a popririlor asupra disponibilitatilor banesti aflate in conturile bancare ale debitorilor".