Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Stiri Contabilul.ro | Stiri

CAS-ul ar putea fi redus de la 25% la 20%. Care va fi impactul masurii?

Data aparitiei: 17 Martie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CAS-ul ar putea fi redus de la 25% la 20%. Care va fi impactul masurii?
cassalariiasigurari sociale

PNL a depus proiectul de lege care prevede reducerea CAS-ului de la 25% la 20%, o masura ce le va aduce mai multi bani in buzunarul romanilor. 

"Am depus, alaturi de colegii mei liberali, amendamente la proiectul de lege 35/2022, in cadrul Comisiei pentru munca si protectie sociala, care au rolul de a oferi un sprijin real si efectiv angajatilor, prin eliminarea suprataxarii contractelor individuale de munca, dar si de a oferi o mai mare sustenabilitate Pilonului II de pensii. 

Primul amendament modifica Legea privind Codul fiscal, scazand cu 5 procente contributiile datorate de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei asigurarilor sociale, de la 25%, cat este in prezent, la 20%. Ne propunem, astfel, sa crestem veniturile nete ale tuturor angajatilor, eliminand taxarea excesiva a contractelor de munca. Diminuarea veniturilor aferente bugetului asigurarilor sociale de stat va fi compensata prin transferuri de la bugetul de stat, ca urmare a unei colectari mai bune a veniturilor. 

Al doilea amendament modifica Legea privind fondurile de pensii administrate privat, crescand procentul pentru contributiile individuale la fondurile de pensii din Pilon II, la 4,75%, fata de 3,75%, cat este in prezent. Marirea punctului procentual cu 1% are ca scop oferirea unor remitente mai mari la implinirea varstei legale de pensionare. Totodata, transferurile mai mari la fondurile de pensii administrate privat, vor asigura un volum investitional mai mare in economia romaneasca si costuri mai mici de finantare a deficitului bugetar."
, a scris pe Facebook Gheorghe Pecingina, deputat PNL. 

La art.I, dupa punctul 1 se introduce un nou punct, pct.2, cu urmatorul cuprins:

„2. La art.138, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„a) 20% datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit prezentei legi;”, potrivit initiativei legislative. 

Reducerea CAS-ului la 20% - impactul masurii 

Despre reducerea CAS-ului la 20%, Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, nu are o parere foarte buna, sustinad ca "fix cu acelasi impact bugetar, am putea face mult mai mult bine".



"Reducerea cotei CAS ii ajuta predominant pe cei cu salarii mari. Nu e rau, dar am putea face mai bine.", a adaugat Nasui. 

Nasui a oferit o solutie care i-ar ajuta si mai mult pe romani in aceasta perioada dificila. 

"Daca chiar vor sa ajute un maxim de romani, o idee mai buna ar fi sa nu taxam primii 800 de lei. Adica sa mergem pe modelul zero taxe pe salariul minim, doar ca zero taxe pe primii 800 de lei. Este un prim pas". a scris Nasui pe Facebook. 

Claudiu Nasui a oferit si un exemplu concret pentru a clarifica impactul pe care l-ar putea avea aceasta masura daca se va publica in Monitorul Oficial. 

"Pentru cineva cu salariu mare, de exemplu domnul Iohannis, reducerea CAS cu 5% inseamna 1.530 de lei pe luna. Deci aproape inca un salariu. Dar pentru un roman cu salariu mic, reducerea CAS cu 5% inseamna doar 127 de lei in plus pe luna.
Avand in vedere explozia facturilor si cresterile de preturi, cei cu salarii mici vor ramane in saracie (conform definitiilor Eurostat). Iar 127 de lei va fi insuficient pentru a trece cu bine de greutatile care vor urma.
", a scris Claudiu Nasui. 

"Cu fix acelasi impact bugetar, am putea face Zero taxe pe primii 800 de lei. Asta ar insemna 330 de lei pentru fiecare roman, indiferent daca e bogat sau sarac.", a mai adaugat Nasui. 

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X