email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal a fost aprobat de Parlament. Principalele amendamente

codul fiscaladoptatParlamentmodificariamendamenteTVAconstructiipromulgare

Forma finala a Codului fiscal a fost aprobata de Parlament, for decizional, cu  279 voturi "pentru", 8 "impotriva" si 5 abtineri. Codul fiscal a fost aprobat pe articole, iar principalele modificari se refera la reducerea cotei de TVA, impozitul pe constructii si supraaciza la carburanti.

Astfel, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a redat principalele prevederi ale Codului Fiscal. Dintre acestea retinem reducerea cotei TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% incepand de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe constructii incepand de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole (in acest caz eliminarea impozitului se aplica din 2016), eliminarea supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017.

Despre cele 6 modificari majore din Codul fiscal am scris pe larg AICI.

Potrivit ministrului, au fost aduse si modificari pentru imbunatatirea structurii Codului fiscal si aducerea la zi a unor informatii.


De asemenea, presedintele PNL, Eugen Nicolaescu,  a declarat, in cadrul dezbaterilor generale, potrivit Mediafax, ca liberalii vor vota prevederile noului Cod Fiscal, vizand astfel o stabilitate fiscala prin acordul politic:


"PNL are un program de reducere fiscala. Ceea ce ne propune guvernarea PSD este aparent o reducere de fiscalitate. Se propune sa se readuca TVA la 20%. Cu alte cuvinte, nu este reducere de fiscalitate, este readucerea la cota initiala. Singura reducere este cota pe dividende, pentru ca eliminarea accizei la carburanti si taxa pe stalp sunt taxe introduse de Guvuvernul Ponta. PNL a avut o cu totul alta abordare, noi am considerat ca cel mai important lucru in fiscalitate este reducerea CAS. Este un obiectiv cand PNL va veni la guvernare".

De asemenea, acesta a amintit ca echitatea dorita poate fi atinsa in viitor:

"Nu poti sa faci o reducere fiscala masiva fara sa afectezi echilibrele macroeconomice. Prin acordul politic se realizeaza acest lucru. Esalonarea de impozite si taxe va garanta ca Romania va gasi posibilitatea de dezvoltare in viitor. PNL va vota Codul fiscal in forma prezentata acum".

Potrivit aceleiasi surse, deputatul PSD, Viorel Stefan, totodata presedintele Comisei de buget, considera ca odata cu noul Cod guvernarea PSD se apropie de realizarea tuturor obiectivelor cuprinse in programul de guvernare al USL.

"Prin adoptarea acestui Cod fiscal, guvernarea noastra se apropie de realizarea tuturor obiectivelor care au fost prezentate in programul USL. USL a fost o constructie politica unde si doctrina liberala si-a gasit locul. Daca mergem pe faptul ca relaxarea fiscala este apanajul liberalilor, este o greseala", a declarat acesta, citat de Mediafax.

In plus, in opinia acestuia, se mentine necesitatea unui consens care sa nu fie influentat de disputele de ordin politic:

"Am prevazut in Codul fiscal ca orice masura de relaxare fiscala se poate lua in interiorul unui exercitiu bugetar, am pus bariera in tentatia guvernelor sa inaspreasca fiscalitatea peste noapte. Sa ramanem in aceasta paradigma, fiscalitatea sa nu ramana subiectul de dispute politice. Face rau oamenilor de afaceri, haideti sa stabilim prin consens".

Urmatoarea etapa in procesul de adoptare a noului Cod fiscal o consta trimiterea catre promulgare, etapa care ar trebui indeplinita zilele urmatoare.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscaladoptatParlamentmodificariamendamenteTVAconstructiipromulgare


Data aparitiei: 03 Septembrie 2015

Votati articolul "Codul fiscal a fost aprobat de Parlament. Principalele amendamente":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X