Forma finala a Codului fiscal a fost aprobata de Parlament, for decizional, cu 279 voturi "pentru", 8 "impotriva" si 5 abtineri. Codul fiscal a fost aprobat pe articole, iar principalele modificari se refera la reducerea cotei de TVA, impozitul pe constructii si supraaciza la carburanti.
Astfel, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a redat principalele prevederi ale Codului Fiscal. Dintre acestea retinem reducerea cotei TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% incepand de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe constructii incepand de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole (in acest caz eliminarea impozitului se aplica din 2016), eliminarea supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017.
Despre cele 6 modificari majore din Codul fiscal am scris pe larg AICI.
Potrivit ministrului, au fost aduse si modificari pentru imbunatatirea structurii Codului fiscal si aducerea la zi a unor informatii.
De asemenea, presedintele PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat, in cadrul dezbaterilor generale, potrivit Mediafax, ca liberalii vor vota prevederile noului Cod Fiscal, vizand astfel o stabilitate fiscala prin acordul politic:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
"PNL are un program de reducere fiscala. Ceea ce ne propune guvernarea PSD este aparent o reducere de fiscalitate. Se propune sa se readuca TVA la 20%. Cu alte cuvinte, nu este reducere de fiscalitate, este readucerea la cota initiala. Singura reducere este cota pe dividende, pentru ca eliminarea accizei la carburanti si taxa pe stalp sunt taxe introduse de Guvuvernul Ponta. PNL a avut o cu totul alta abordare, noi am considerat ca cel mai important lucru in fiscalitate este reducerea CAS. Este un obiectiv cand PNL va veni la guvernare".
De asemenea, acesta a amintit ca echitatea dorita poate fi atinsa in viitor:
"Nu poti sa faci o reducere fiscala masiva fara sa afectezi echilibrele macroeconomice. Prin acordul politic se realizeaza acest lucru. Esalonarea de impozite si taxe va garanta ca Romania va gasi posibilitatea de dezvoltare in viitor. PNL va vota Codul fiscal in forma prezentata acum".
Potrivit aceleiasi surse, deputatul PSD, Viorel Stefan, totodata presedintele Comisei de buget, considera ca odata cu noul Cod guvernarea PSD se apropie de realizarea tuturor obiectivelor cuprinse in programul de guvernare al USL.
"Prin adoptarea acestui Cod fiscal, guvernarea noastra se apropie de realizarea tuturor obiectivelor care au fost prezentate in programul USL. USL a fost o constructie politica unde si doctrina liberala si-a gasit locul. Daca mergem pe faptul ca relaxarea fiscala este apanajul liberalilor, este o greseala", a declarat acesta, citat de Mediafax.
In plus, in opinia acestuia, se mentine necesitatea unui consens care sa nu fie influentat de disputele de ordin politic:
"Am prevazut in Codul fiscal ca orice masura de relaxare fiscala se poate lua in interiorul unui exercitiu bugetar, am pus bariera in tentatia guvernelor sa inaspreasca fiscalitatea peste noapte. Sa ramanem in aceasta paradigma, fiscalitatea sa nu ramana subiectul de dispute politice. Face rau oamenilor de afaceri, haideti sa stabilim prin consens".
Urmatoarea etapa in procesul de adoptare a noului Cod fiscal o consta trimiterea catre promulgare, etapa care ar trebui indeplinita zilele urmatoare.