email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce contributii, taxe si impozite datoreaza un PFA in 2019?

Ce contributii, taxe si impozite datoreaza un PFA in 2019?
impozit pfaactivitati independentecontributii sociale

PFA (persoanele fizice autorizate) datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale si in 2019. Modificarile aduse de OUG 79/2017 (8 noiembrie 2017) pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal se mentin in continuare.  

Ce ai de facut ca PFA pentru A TE SALVA si a PROSPERA FARA GRIJI in 2019? Afla TOATE metodele prin care poti pastra in buzunarul tau cat mai multi bani munciti de tine! Invata sa profiti de fiecare virgula din textul legii! Cel mai iscusit consultant in afaceri iti salveaza acum afacerea! Comanda acum PFA: Contributii, Taxe, Impozite si Deduceri conform modificarilor Codului Fiscal!
 

Impozitul PFA 2019

In ceea ce priveste impozitul pe venituri provenit din activitati independente impozitate in sistem real, procentul de impozit pe venit este de 10% in 2019.

Iar in cazul impozitului pe venituri din activitati independente impozitate la norma de venit, valoarea se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit in 2019 de 10%, la valoarea normei de venit ori a normelor de venit daca sunt mai multe activitati.

La impozitul pe venituri din drepturi de proprietate intelectuala, obligatia de a-l calcula si a-l retine ii revine platitorului de venit. Se aplica procentul de 10% la venitul net care se obtine prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. Insa, recent, a fost depus la Senat, mai precis in data de 7 februarie 2019, un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Acesta prevede ca o noua categorie profesionala sa fie scutita de plata impozitului pe venit, adica jurnalistii. Mai multe informatii despre acest subiect v-am prezentat AICI.

 

Contributii PFA 2019


Pentru a lamuri contribuabilii in privinta contributiilor sociale pe care le are de platit PFA in 2019, dezbatem in continuare cazul unui PFA infiintat in luna aprilie 2018, care a realizat venituri totale de 22.706 lei. Vom afla in continuare de la expertul nostru ce contributii datoreaza pentru anul 2018 si cum se recalculeaza. Contribuabilul are si calitatea de salariat, asa ca este importat de afla daca trebuie in aceasta situatie sa plateasca CAS.
 

 

Iata raspunsul specialistului!


Conform art.150 din Codul fiscal, persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS), pentru veniturile obtinute in calitate de titular PFA, insa nu este scutit de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate(CASS), daca veniturile estimate sau realizate de PFA depasesc 22.800 lei (12 salarii minime brute pe tara).
 
Contributia de asigurari sociale (CAS) este in cota de 25% si se  aplica la o baza de calcul reprezentata de venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, conform art. 137 alin. (1) lit. b) coroborat cu art. 148 si art. 151 din Codul fiscal.
 
Prin urmare, medicul in calitate de PFA, are obligatia plati CASS si CAS daca a estimat in anul 2018, un venit net peste plafonul de 22.800 lei (1900 x 12 luni).

Conform prevederilor de la art. 151 alin. (10) si (13) din Codul fiscal, daca persoana fizica incepe sa desfasoare o activitate economica in cursul anului, iar venitul efectiv realizat (recalculat) depaseste plafonul minim (in cazul dat 17.100 lei) datoreaza CAS iar venitul ales ca baza de calcul, nu poate fi mai mic decat plafonul 12 salarii minime pe economie (22.800 lei).Cota CAS este 25%, rezultand 5.700 lei, suma CAS, care poate fi dedusa la calculul impozitului pe venit aferent anului 2018.

Persoana fizica care obtine venituri din activitati independente datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri:

-    venituri nete din activitati independente,
-    venituri din drepturi de proprietate intelectuale,
-    venituri din asocierea cu o persoana juridica,
-    venituri nete din cedarea folosintei bunurilor,
-    venituri din investitii,
-    venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
-    venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal.

Veniturile care se iau in calcul sunt:

a)    venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente;
b)    venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare;
c)    venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice,;
d)    venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
e)    venitul si/sau castigul din investitii. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;
f)    venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
g)    venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.

Daca in anul 2018 nu realizeaza si alte venituri si in cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza recalcularea corespunzator celor 9 luni de activitate (art. 174 alin. (10) si (13) din Codul fiscal).CASS datorata pentru 2018 va fi 1.710 lei (17.100 lei x 10%).

Conform prevederilor de la art. 68 alin. (4) lit. a), b) si i) incepand cu anul 2018, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt:

“a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente;
b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
i) sa reprezinte contributii de asigurari sociale platite la sistemele proprii de asigurari sociale si/sau contributii profesionale obligatorii platite, potrivit legii,organizatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii;”

Prin urmare, contributia de asigurari de sanatate (CASS) devine nedeductibila incepand cu anul 2018, calculul se face in functie de salariul minim (1.900 lei in anul 2018) si nu in functie de venitul net realizat, indiferent de veniturile realizare peste plafonul a 12 salarii minime brute pe economie.

Pentru anul 2019, salariul minim este 2.080 lei, astfel ca plafonul pentru calculul contrbutiilor sociale s-a majorat la 24.960 lei (2.080 x 12 luni).
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pfaactivitati independentecontributii sociale

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 01 Martie 2019


Votati articolul "Ce contributii, taxe si impozite datoreaza un PFA in 2019?":
Rating:

Nota: 3.95 din 5 din 383 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 01 Martie 2019 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X