Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Ce contributii, taxe si impozite datoreaza un PFA in 2023

Data actualizarii: 19 Mai 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce contributii, taxe si impozite datoreaza un PFA in 2023
impozit pfaactivitati independentecontributii sociale

O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale a adus modificari si in materie de impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice autorizate. 

Asadar, citeste in continuare ce contributii si impozit plateste un PFA in 2023, potrivit noilor modificari fiscale. 

Esti PFA/II/IF? Un consultant a identificat pentru tine portite legislative care te ajuta sa castigi mai mult, in conditii de haos fiscal si legislativ! Click AICI pentru ghidul PFA/II/IF. Taxe, impozite, deduceri. ►

Impozitul PFA 2023

In ceea ce priveste impozitul pe venituri provenit din activitati independente impozitate in sistem real, procentul de impozit pe venit este de 10% in 2023.

In cazul impozitului pe venituri din activitati independente impozitate la norma de venit, valoarea se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit in 2023 de 10%, la valoarea normei de venit ori a normelor de venit daca sunt mai multe activitati.

In anul 2023, plafonul pana la care se aplica impozitarea la norma de venit s-a redus de la 100.000 euro la 25.000 euro. Astfel, contribuabilii  pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. 

Contributii PFA 2023

Persoanelor fizice autorizate le poate reveni obligatia de a plati contributii sociale, in functie de nivelul veniturilor realizate. 

CAS – contributia de asigurari sociale

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza contributia de asigurari sociale daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

 Contributia de asigurari sociale (CAS) este in cota de 25% si se  aplica la o baza de calcul reprezentata de venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;


b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara;

    • Plafonul de 24 de salarii se aplica pentru prima oara pentru anul 2023, in perioada 2018 – 2022 existand un singur plafon in functie de care se stabilea contributia de asigurari sociale (12 salarii minime). 

Persoane exceptate de la plata CAS

Conform art.150 din Codul fiscal, persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS), pentru veniturile obtinute in calitate de titular PFA, insa nu sunt scutite de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), daca veniturile estimate sau realizate de PFA depasesc plafoanele anuale in vigoare pentru anul 2023.

CASS -  contributia de asigurari sociale de sanatate

Persoana fizica care obtine venituri din activitati independente datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 6 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri:

-    venituri nete din activitati independente,
-    venituri din drepturi de proprietate intelectuale,
-    venituri din asocierea cu o persoana juridica,
-    venituri nete din cedarea folosintei bunurilor,
-    venituri din investitii,
-    venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
-    venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal.

Veniturile care se iau in calcul sunt:

a)    venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente;
b)    venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare;
c)    venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice,;
d)    venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
e)    venitul si/sau castigul din investitii. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
f)    venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
g)    venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.


    • Plafoanele de 6 si 24 de salarii se aplica pentru prima oara pentru anul 2023, in perioada 2018 – 2022 existand un singur plafon in functie de care se stabilea contributia de asigurari sociale de sanatate. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X