Subiectul propus azi tine cont de regulile aplicate in contabilitatea bancara, dar porneste de la situatia concreta in care un angajat al societatii (o institutie financiara nebancara) a luat amenda deoarece nu a reinnoit la timp rovinieta autoturismului care este inmatriculat pe firma.
Procesul verbal de constatare a contraventiei este din 27.07.2015. Angajatul plateste pe 11.08.2015 contravaloarea amenzii, dar nu doreste sa si-o deconteze. Se considera corect ca aceasta amenda sa fie evidentiata in contabilitatea firmei, deorece va aparea in fisa de la ANAF.
Care sunt inregistrarile contabile corecte pentru data de 27.07.2015 si 11.08.2015? Se mentioneaza ca societatea foloseste planul de conturi bancar.
Opinia noastra se intemeiaza pe prevederile date de reglementarile contabile adoptate prin Ordin BNR 27/2010 pentru adoptarea standardelor de raportare financiara aplicabile institutiilor de credit.
In acest context, fiecare tranzactie trebuie inregistrata in contabilitate pe masura efectuarii acestora in baza unui document ce reprezinta un inscris.
La data procesului verbal de sanctionare a contraventiei, entitatea inregistreaza o cheltuiala cu amenda, cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit conform art. 21 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal.
6491 "Despagubiri, amenzi si penalitati" = 3536 "Alte impozite si taxe".
In data de 11 august, prin asumarea obligatiei de plata de catre salariat, societatea stinge aceasta obligatie pe seama unui venit deoarece nu participa cu surse de finantare ale institutiei financiare.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Examen Consultant Fiscal 2025
3536 "Alte impozite si taxe" = 74991 "Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati".
Acest venit reprezentand decontarea unei cheltuieli considerate initial nedeductibile la calculul impozitului pe profit este un venit neimpozabil conform art. 20 lit. c) din Codul fiscal.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta, consultant fiscal si doctor in economie