Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cine depune formularul 095? Noua procedura de inscriere in Registrul Operatorilor Intracomunitari

Data aparitiei: 01 Martie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
registrul operatorilor intracomunitariinscriereproceduraformularul 095

Odata cu OpANAF nr. 727/2016 pentru aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari se modifica procedura de inscriere in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) si se actualizeaza totodata continutul si modelul formularului 095  "Cerere de inscriere in Registrul Operatorilor Intracomunitari".

OpANAF 727/2016 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 0150 din 26 februarie 2016.

Retinem urmatoarele aspecte importante cu privire la modificarile aduse de noul ordin, asa cum au fost prezentate de consultantul fiscal Adrian Benta intr-o analiza pentru HotNews.ro:

    Sunt supuse inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari, inainte de a efectua astfel de tranzactii, persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal (inregistrare in scopuri normale de TVA) cand efectueaza achizitii sau livrari intracomunitare de bunuri sau cand efectueaza prestari sau achizitii de servicii cu parteneri din alte state membre.
    Se vor inregistra in Registrul Operatorilor Intracomunitari si persoanele neinregistrate in scopuri de TVA ce detin un cod special de TVA obtinut in temeiul art. 317 din Codul fiscal.
    In aceasta categorie regasim persoanele neinregistrate in scopuri de TVA care achizitioneaza servicii intracomunitare sau presteaza servicii intracomunitare la care beneficiarii sunt obligati la plata TVA in tara de origine respectiv persoanele impozabile scutite de TVA ce au depasit intr-un an plafonul achizitiilor intracomunitare scutite de TVA de 10.000 euro reprezentand suma de 34.000 lei la cursul de la data aderarii.


De asemenea, conform reglementarilor in vigoare, pentru inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari trebuie depuse urmatoarele documente:

>>>     formular 095 "Cerere de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari";

>>>     certificat de cazier judiciar pentru toti administratorii in cazul societatilor pe actiuni;

>>>    certificate de cazier judiciar pentru administrator si pentru asociatii ce detin mai mult de 5% din partile sociale in cazul celorlalte forme de societate.

 


Redam mai jos Capitolul II - Procedura de inscriere in Registrul operatorilor intracomunitari din OpANAF nr. 727/2016 pentru aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare:


Capitolul II
Procedura de inscriere in Registrul operatorilor intracomunitari

Sectiunea 1

Inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari a contribuabililor care solicita inregistrarea in scopuri de TVA si intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal

1. Contribuabilii care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal si care intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal trebuie sa solicite inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari odata cu solicitarea inregistrarii in scopuri de TVA.

2. (1) In vederea inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari contribuabilii trebuie sa depuna la organul fiscal competent formularul (095) "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", prevazut in anexa nr. 2 la ordin.

(2) In situatia in care se solicita inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari a unei societati reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cererea de inregistrare prevazuta la alin. (1) se depune insotita de urmatoarele documente:

a) certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor, in cazul societatilor pe actiuni, inclusiv al celor in comandita pe actiuni;

b) certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatile competente din Romania ale administratorilor si ale asociatilor care detin minimum 5% din capitalul social al societatii,
in cazul celorlalte forme de societati;

c)documentele prevazute la pct. 3 si 4, dupa caz.

(3) Compartimentul de specialitate verifica in Registrul comertului electronic (RECOM) indeplinirea conditiei de prezentare a certificatului de cazier judiciar, potrivit alin. (2) lit. b), in functie de repartizarea capitalului social intre asociati, valabila la data depunerii cererii.

3. (1) In cazul in care in certificatele de cazier judiciar este inscrisa punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administratori, contribuabilii trebuie sa prezinte documente eliberate de organele de urmarire penala, din care sa rezulte daca actiunea penala este sau nu este in legatura cu operatiunile prevazute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal.

(2) In cazul in care in certificatele de cazier judiciar este inscrisa punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administratori si s-a dispus trimiterea in judecata, contribuabilii trebuie sa prezinte documente eliberate de organele competente, din care sa rezulte daca actiunea penala este sau nu este in legatura cu operatiunile prevazute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal.

4. (1) In cazul in care in certificatele de cazier judiciar sunt inscrise infractiuni si/sau alte date, contribuabilul va prezenta copiile legalizate ale hotararilor judecatoresti prin care au fost stabilite respectivele infractiuni si/sau alte documente eliberate de organele competente, precum si documentul emis de serviciul/compartimentul juridic din cadrul organului fiscal competent sau din cadrul organului fiscal ierarhic superior, dupa caz, din care sa rezulte daca infractiunea este sau nu in legatura cu operatiunile prevazute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal.

(2) Serviciul/Compartimentul juridic va emite documentul care va fi semnat de seful serviciului/compartimentului juridic si de conducatorul organului din care face parte acest serviciu/compartiment, in maximum 5 zile de la data depunerii de catre contribuabil a documentelor prevazute la alin. (1).

5. Cererea de inregistrare se completeaza potrivit instructiunilor de completare prevazute in anexa nr. 2 la ordin si se depune la registratura organului fiscal competent sau prin  posta, cu confirmare de primire.

6. Contribuabilii care solicita inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari de la data inregistrarii in scopuri de TVA trebuie sa depuna la organul fiscal competent cererea prevazuta la pct. 2 odata cu formularul (098) "Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal" sau, dupa caz, cu declaratiile de inregistrare fiscala/de mentiuni prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal.

7. Organul fiscal analizeaza informatiile cuprinse in cerere si in documentatia prezentata si verifica caracterul complet si corectitudinea acestora. De asemenea, verifica daca certificatul de cazier judiciar a fost eliberat in vederea inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari, conform art. 11 alin. (3) din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

8. Daca cererea sau documentatia anexata este incompleta, organul fiscal notifica solicitantul, aplicandu-se corespunzator dispozitiile art. 77 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul de procedura fiscala).

9. Daca din informatiile prezentate de contribuabil sau din cele detinute de organul fiscal rezulta ca respectivul contribuabil se incadreaza in una dintre conditiile prevazute la art. 329 alin. (8) din Codul fiscal, organul fiscal intocmeste Decizia privind respingerea inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari, care va contine, in mod obligatoriu, si motivatia respingerii. 10. Decizia se intocmeste de compartimentul de specialitate in doua exemplare, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 la ordin. Un exemplar se comunica persoanei impozabile, conform art. 47 din Codul de procedura fiscala, semnat numai de conducatorul unitatii fiscale. Al doilea exemplar, care se semneaza si de catre persoanele implicate potrivit competentelor stabilite prin Regulamentul de organizare si functionare si prin prezenta procedura, se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei impozabile.

11. Impotriva deciziei de respingere a cererii de inscriere in Registrul operatorilor intracomunitari contribuabilul poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in termen de 45 de zile de la data comunicarii, in conformitate cu dispozitiile art. 270 alin. (1) si art. 272 alin. (6) din Codul de procedura fiscala.

12. Daca din analiza informatiilor prevazute la pct. 7 rezulta ca respectivul contribuabil nu se incadreaza in niciuna dintre conditiile prevazute la art. 329 alin. (8) din Codul fiscal, organul fiscal intocmeste Decizia privind inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari.

13. Dispozitiile pct. 10 se aplica in mod corespunzator. Decizia se comunica impreuna cu certificatul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, ulterior comunicarii certificatului de inregistrare.
14. Organul fiscal analizeaza si dispune aprobarea sau respingerea cererii de inregistrare in Registrul operatorilor intracomunitari odata cu aprobarea ori respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.

15. Inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari produce efecte incepand cu data comunicarii deciziei privind inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 48 din Codul de procedura fiscala.

16. In cazul persoanelor impozabile pentru care legea prevede ca inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal devine valabila incepand cu data de 1 a lunii urmatoare depunerii cererii de inregistrare, inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari opereaza cu data comunicarii deciziei, dar nu inainte de data inregistrarii in scopuri de TVA.

17. De la data inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari, contribuabilii au cod valabil de TVA pentru operatiunile intracomunitare prevazute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal.

Conform sursei amintite mai sus, retinem, totodata, urmatoarele:

"    1.  Modificarea structurii actionarilor sau asociatilor cu mai mult de 5% din capitalul social se aduce la cunostinta organului fiscal pentru verificarea inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari in termen de 30 zile de la aparitia modificarii.

    2.  Invalidarea codului de TVA din oficiu de catre autoritatea fiscala conduce la radierea din Registrul Operatorilor Intracomunitari.

    3.  Procedura adoptata prin OpANAF nr. 727/2016 cuprinde si o sectiune de anulare a inregistrarii din Registrul Operatorilor Intracomunitari la cererea persoanei impozabile.

4.  Procedura este simplificata pentru persoanele ce nu sunt societati, acestea inscriindu-se in Registrul Operatorilor Intracomunitari numai in baza formularului 095".
 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X