Multe societati se confrunta cu situatii in care sunt nevoite sa faca diferite amenajari pe terenuri concesionate. In cazul urmator, o societate detine o cladire pe un teren concesionat pe o perioada de 48 de ani. Pe acest teren se vor efectua amenajari (spatiu verde, elemente de design exterior etc). Amenajarea se face cu o firma specializata. Vom vedea cum se va inregistra factura de prestari servicii, daca se considera imobilizare corporala si pe ce perioada se va amortiza, precum si care va fi monografia contabila.
Iata raspunsul oferit de specialist:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In opinia mea, amenajarea unui spatiu verde sau a unor elemente de design exterior nu sunt active imobilizate, ci costuri ale perioadei si va fi inregistrata direct pe cheltuieli, fara a se amortiza.
Daca amenajati o parcare, un spatiu de depozitare, sistem de irigatii sau alte asemenea elemente identificabile, care nu se consuma intr-un timp scurt, atunci se vor trata ca imobilizari si se vor amortiza in conformitate cu art. 28 alin. (12) cu normele de aplicare.
Intregistrarea facturilor de amenajari, in baza situatiei de lucrari:
% = 401
628
4426
Inregistrarile contabile se termina in acest punct in cazul in care nu incadrati amenajarile la imobilizari.
Concomitent se inregistreaza venituri din amenajari terenuri, pentru amenajarile considerate imobilizate:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
231=722
La sfarsitul amenajarii, conform procesului verbal de predare-primire a lucrarii:
2112=231
"ART. 28 - Amortizarea fiscala
(3) Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile:
a) investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune, asociere in participatiune si altele asemenea;
(12) Amortizarea fiscala se calculeaza dupa cum urmeaza:
c) pentru cheltuielile cu investitiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau luate in locatie de gestiune, de cel care a efectuat investitia, pe perioada contractului sau pe durata normala de utilizare, dupa caz; in cazul investitiilor efectuate la mijloace fixe utilizate in asocieri fara personalitate juridica de cel care a efectuat investitia, pe perioada contractului sau pe durata normala de utilizare, dupa caz, urmand sa se aplice prevederile art. 34.
Norme metodologice
Art. 26. In aplicarea prevederilor art. 28 alin. (12) lit. c) din Codul fiscal, amortizarea fiscala a cheltuielilor cu investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune, se calculeaza astfel:
a) pe baza perioadei initiale/duratei ramase din perioada initiala a contractului, indiferent daca acesta se prelungeste ulterior, in cazul investitiilor efectuate in cadrul perioadei initiale a contractului de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune;
b) pe baza perioadei prelungite/duratei ramase din perioada prelungita a contractului, in cazul investitiilor efectuate in cadrul perioadei prelungite a contractului de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune;
c) pe durata normala de functionare, potrivit optiunii contribuabilului, incepand cu luna urmatoare finalizarii investitiei, in cazul investitiilor ce pot fi identificate potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe."
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu – Economist