Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Deductibilitate cheltuieli ajustari deprecierea creantelor neincasate. Cum facem monografia contabila?

Data aparitiei: 13 Iulie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
depreciere creanteajustare creanteprovizioninregistrari contabileinsolventa

In randurile de mai jos, in situatia in care societatea are de incasat de la un client o creanta din 2011 pentru care nu s-a constituit provizion (clientul figureaza cu sold in contul 411.1) si are deschis dosar de insolventa tot din 2011, dar este inca pe rol, stabilim daca se poate constitui provizion in luna iunie 2016 si daca trebuie mentionat acest lucru in AGA. Se mentioneaza ca sumele sunt destul de mari astfel ca vom vedea daca poate fi interpretat ca o diminuare de profit impozabil si implicit a impozitului pe profit.

Potrivit reglementarilor contabile in vigoare, aprobate prin Omfp nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera sau, atunci cand nu mai este posibila incasarea ei in totatlitate se scoate din evidenta. La scoaterea din evidenta societatea trebuie sa demonstreze ca au fost facute toate demersurile legale pentru decontarea creantelor.

Mentionam totodata ca, potrivit principiului prudentei, la intocmirea situatiilor financiare anuale trebuie recunoscute deprecierile, indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este pierdere sau profit.

In speta prezentata, inca din anul 2011 trebuia inregistrata deprecierea creantei si prezentata in situatiile financiare ale acelui exercitiu. Din punct de vedere al calculului impozitului pe profit se inregistra un provizion fiscal care, daca erau indeplinite conditiile prevazute la art. 22 alin. (1), lit. j) din Codul fiscal
si anume existenta unei facturi catre client, termenul depasit de incasare, clientul nu este persoana afiliata si nici creanta nu este garantat de o alta persoana si pentru societatea respectiva exista  o hotarare de deschidere a falimentului, era deductibil 100%.

            Urma ca atunci cand procedura de faliment a debitorului era inchisa pe baza hotararii judecatoresti si societatea era radiata din registrul in care a fost inmatriculata, dupa caz, creanta sa fie scoasa din evidenta.

Orice document eliberat de registrul comertului cu privire la radierea societatii poate justifica scoaterea din evidenta.

Nu exista o limita de timp pana la care trebuie inregistrate fiscal cheltuieli cu provizioanele/deprecierile.

In speta prezentata, in care nu au fost inregistrate deprecieri si nici provizioane fiscale, urmeaza ca la inchiderea exercitiului 2016, pe baza informatiilor detinute si a demersurilor facute in vederea recuperarii sumei respective (extrase de cont, punctaje reciproce, corespondenta etc.) sa se inregistreze in evidenta contabila deprecierea creantei:


6814              =                     491               
"Cheltuieli de exploatare                 "Ajustari pentru deprecierea
privind ajustarile pentru                   creantelor – clienti"
deprecierea activelor circulante"

Deprecierea creantelor se inregistreaza numai cu ocazia inventarierii de la sfarsitul anului (pct. 363 din Omfp nr. 1802/2014).

Incepand cu anul 2016 termenul de "provizion fiscal" se inlocuieste cu cel de "ajustare" asa cum se intalneste si in reglementarile contabile.

Referitor la intrebarea privind inregistrarea unei deprecieri deductibile 100% in cursul anului fiscal (30.06.2016), mentionam ca una din conditiile de deductibilitate este aceea ca sa existe inregistrata cheltuiala respectiva, iar din punct de vedere contabil aceasta operatiune se face la sfarsitul exercitiului financiar. Pentru anul 2016 aceasta cheltuiala cu deprecierea este deductibila daca este inregistrata in evidenta contabila si se declara in formularul D101 privind impozitul pe profit pentru anual 2016, dar nu in luna iunie.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X