email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exceptarea de la plata CASS. OpANAF nr. 3697/2016 privind Declaratia 603 a fost publicat

plata casscontributie asigurari sociale de sanatateformularul 603declaratie proprie raspundere

A fost publicat in  Monitorul Oficial nr. 0065 din 26.01.2017 OpANAF nr. 3697/2016 pentru aprobarea Procedurii de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si a modelului si continutului formularului 603 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate".

Avand in vedere dispozitiile:  art. 153 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; art. 342 alin. (1) si (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare; in temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 291 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 972/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emit urmatorul ordin.  

Articolul 1 Se aproba Procedura de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuta in anexa nr. 1 la prezentul ordin.

Articolul 2 Se aproba modelul si continutul formularului 603 "Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate", prevazut in anexa nr. 2 la prezentul ordin.

Articolul 3 Formularul prevazut la art. 2 se completeaza si se depune conform instructiunilor prevazute in anexa nr. 3 la prezentul ordin.

Articolul 4 in tot cuprinsul prezentului ordin, referirile la Codul fiscal reprezinta trimiteri la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar referirile la Codul de procedura fiscala reprezinta trimiteri la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.   

Articolul 5

Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularului de la art. 2 sunt prevazute in anexa nr. 4 la prezentul ordin.



Articolul 6 Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentul ordin.

Articolul 7 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Articolul 8 Directiile de specialitate si structurile subordonate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, directiile de specialitate din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, precum si casele de asigurari de sanatate care functioneaza in subordinea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Eugen-Dragos Doros
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Gheorghe-Radu Tibichi  

ANEXA Nr. 1 PROCEDURA DE EXCEPTARE de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate Prezenta procedura se utilizeaza pentru aplicarea prevederilor privind exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate, respectiv care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala si maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si care obtin venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii. Procedura se aplica de catre compartimentul cu atributii de gestiune registru contribuabili si declaratii fiscale persoane fizice din cadrul organului fiscal competent, denumit in continuare compartiment de specialitate. in sensul prezentei proceduri, organul fiscal competent este organul fiscal la care persoana fizica are obligatia sa declare veniturile realizate pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.

Persoanele fizice care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala si maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si fac dovada valabilitatii asigurarii nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile realizate, potrivit prevederilor art. 153 alin. (1) si (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:  a)cetatenii romani cu domiciliul in tara; b)cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania; c)cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene care au solicitat si au obtinut dreptul de a sta in Romania pentru o perioada de peste 3 luni; d)persoanele din statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana care indeplinesc conditiile de lucrator frontalier si desfasoara o activitate salariata sau independenta in Romania si care rezida in alt stat membru in care se intorc de regula zilnic ori cel putin o data pe saptamana; e) pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul in Romania si care isi stabilesc resedinta pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat apartinand Spatiului Economic European sau al Confederatiei Elvetiene, respectiv domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate. Pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, persoana care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la pct. 4 depune la organul fiscal competent, direct sau prin imputernicit, "Declaratia pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate" (formular 603), insotita de documente justificative care atesta faptul ca se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la pct. 4, cum sunt: 

a)Document portabil A1; b)TR/R1 - Formular privind legislatia aplicabila;
c)PM/RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila;
d)MD/RO101 - Certificat privind legislatia aplicabila etc.

Documentele justificative mentionate la pct. 5 se prezinta in copie si original. Copia se certifica de organul fiscal "conform cu originalul", iar originalul se restituie contribuabilului. in situatia depunerii declaratiei prin posta, documentele justificative se vor anexa in copie legalizata. Compartimentul de specialitate analizeaza declaratia si documentele justificative depuse de persoana care se incadreaza in una dintre situatiile de la pct. 4. (1) in situatia in care din documentele justificative prezentate se constata ca respectivul contribuabil nu indeplineste conditiile legale pentru a fi exceptat de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, compartimentul de specialitate va asigura exercitarea de catre contribuabil a dreptului de a fi ascultat, conform prevederilor art. 9 din Codul de procedura fiscala.

Compartimentul de specialitate instiinteaza in scris contribuabilul cu privire la solutia care urmeaza sa fie adoptata, faptele si imprejurarile relevante care au dus la luarea acestei decizii, inclusiv precizarea termenului la care acesta trebuie sa se prezinte la audiere. in cadrul audierii contribuabilul are dreptul sa isi exprime in scris punctul de vedere sau sa notifice despre renuntarea la acest drept. Concluziile procedurii de audiere a contribuabilului sunt consemnate intr-un proces-verbal incheiat in doua exemplare, din care un exemplar se comunica acestuia.

Ulterior, compartimentul de specialitate intocmeste un referat prin care propune respingerea solicitarii. Organul fiscal competent comunica contribuabilului, potrivit Codului de procedura fiscala, respingerea motivata a solicitarii de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. in aceste situatii se stabilesc obligatii de plata si se emit decizii de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si decizii de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile realizate. Decizia de impunere se comunica contribuabilului, potrivit art. 47 din Codul de procedura fiscala. 9. (1) in situatia in care se constata ca documentatia depusa este incompleta, organul fiscal notifica contribuabilul cu privire la necesitatea completarii documentelor justificative, conform legii. Notificarea se comunica contribuabilului, in conformitate cu prevederile art. 47 din Codul de procedura fiscala. in cazul in care contribuabilul nu completeaza documentatia in termen de 15 zile de la data comunicarii notificarii ori din documentatia depusa nu rezulta ca respectivul contribuabil indeplineste conditiile de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, compartimentul de specialitate, inaintea luarii deciziei de respingere a cererii, va asigura exercitarea de catre contribuabil a dreptului de a fi ascultat, conform prevederilor art. 9 din Codul de procedura fiscala potrivit precizarilor de la pct. 8. Daca din documentele justificative prezentate se constata ca respectivul contribuabil indeplineste conditiile legale pentru a fi exceptat de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, compartimentul de specialitate opereaza in evidenta fiscala faptul ca persoana respectiva nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza inclusiv pentru luna in cursul careia contribuabilul a indeplinit conditiile de scoatere din evidenta ca platitor de contributii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.

Pentru contribuabilii care solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate odata cu inregistrarea la organul fiscal a contractului/contractelor de inchiriere sau odata cu depunerea declaratiei de venit estimat/norma de venit si care indeplinesc conditiile prevazute de lege, compartimentul de specialitate nu stabileste obligatii de plata si nu emite decizii de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate. Pentru contribuabilii care solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate ulterior inregistrarii contractului/contractelor de inchiriere sau depunerii declaratiei de venit estimat/norma de venit la organul fiscal, compartimentul de specialitate desfiinteaza total sau partial, dupa caz, deciziile de impunere prin care au fost stabilite obligatii de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate, incepand cu luna urmatoare celei in care sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru exceptare. Actul administrativ fiscal emis ca urmare a desfiintarii totale sau partiale a deciziei de impunere se comunica contribuabilului in conformitate cu prevederile art. 47 din Codul de procedura fiscala.

Persoanele care obtin venituri pentru care contributia de asigurari sociale de sanatate se retine la sursa, potrivit legii, in vederea exceptarii in cursul anului fiscal de la plata contributiei, au obligatia prezentarii platitorului de venit a unei declaratii pe propria raspundere care sa contina datele de identificare a persoanei in cauza, insotita de documentele justificative de la pct. 5. Documentele justificative se prezinta platitorului de venit in copie legalizata.

Documentele justificative primite de la contribuabil si cele emise de compartimentul de specialitate in aplicarea prezentei proceduri se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului. ANEXA Nr. 2*) *) Anexa nr. 2 este reprodusa in facsimil.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata casscontributie asigurari sociale de sanatateformularul 603declaratie proprie raspundere


Data aparitiei: 01 Februarie 2017
Ultima actualizare: 06 Februarie 2017

Votati articolul "Exceptarea de la plata CASS. OpANAF nr. 3697/2016 privind Declaratia 603 a fost publicat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X