In randurile de mai jos, avem o analiza in cadrul careia discutam despre o s societate care a participat la un targ international in alt stat UE, iar alaturi de angajati ai firmei au fost invitati si clienti de la firme partenere din Romania. Pentru unii invitati firma va refactura: costurile de deplasare catre firma lor, respectiv costuri de cazare pentru care a primit de la o companie de turism intermediara factura cu cota 0%, bilete de avion facturate de aceeasi companie cu mentiunea la TVA "SDD", costurile de asigurare conform politei de asigurare si bilete de tren platite direct cu cardul (on-line) pentru care firma a primit factura fara TVA. Stabilim daca aceste costuri se vor factura fara TVA, precum si in ce mod se evidentiaza in jurnale si declaratii aceste facturi.
Operatiunea de refacturare a cheltuielilor este reglementata prin normele de aplicare ale art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si servicii efectuate in interiorul tarii", din Codul fiscal, la pct. 30, alin. (5) din Normele metodologice de aplicare potrivit caruia
"Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata. "
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 31 alin. (6) din normele de aplicare ale art. 286 "(6) In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.
Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate. "
In acest sens aveti exemplul nr. 3 la pct.31 .alin (6) din Normele metodologice de aplicare in care se arata ca pentru fiecare cheltuiala refacturata se aplica regimul fiscal al operatiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate."
Astfel in factura veti inregistra fiecare cheltuiala:
- cheltuiala cu cazare are loc in Germania , acolo unde este situat bunul imobil ( art. 278 alin 4 lit. a) din Codul fiscal) cota "neimpozabila"
- serviciile de transport international de persoane , operatiune scutita (locul este acolo unde se efectueaza transportul conform art. 278 alin 4 lit. b) si scutita de TVA potrivit prevederilor art. 294 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, pentru partea din transportul international de persoane efectuata pe teritoriul Romaniei) cota: scutit cu drept de deducere
- asigurarea este o operatiune scutita ( art. 292 alin 2 lit. b) din Codul fiscal ) : scutit fara drept de deducere
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Potrivit prevederilor art. 319 alin 20 lit.l) din Codul fiscal, factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii: in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;
Asadar, veti inregistra mentiunile respective sau veti trece direct articolul din lege.
Potrivit prevederilor pct. 101 din Normele metodologice date in aplicarea art 321 din Codul fiscal in jurnalul de vanzari se vor inregistra distinct:
1. livrarile intracomunitare de bunuri scutite;
2. livrari/prestari scutite de taxa sau pentru care locul livrarii/prestarii este in afara Romaniei;
3. livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii taxabile si carora li se aplica cote diferite de taxa;
4. prestarile de servicii intracomunitare efectuate conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal catre beneficiari persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana;
Asadar in jurnalul de vanzari veti inregistra distinct operatiunile neimpozabile , scutite cu drept de deduce si scutite fara drept de deducere. La fel se vor inregistra si in decontul de TVA ,rd.3 , rd.14 si rd. 15.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal