Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Noi reglementari privind voucherele de vacanta de la 1 iulie 2017

Data aparitiei: 04 Iulie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
vouchere de vacantaoug 46/20171 iulie 2017indemnizatie de vacanta

In Monitorul Oficial nr. 506 din 30 iunie 2017 a fost publicata OUG 46/2017 prin care se aduc modificari si completari ordonantei de Urgenta nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta.

Conform modificarilor aduse, institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonarei, inclusiv actvitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, precum si operatorii economici, astfel cum sunt definiti de OG 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara vor acorda, in perioada 01 iulie 2017-30 noiembrie 2018, o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, in limita sumelor prevazute in buget alocate pentru aceasta destinatie. 

In cazul celorlalti angajatori, din mediu privat, se mentine nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta, respectiv contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. 

Angajatorul stabileste sub ce forma acorda voucherele de vacanta de comun acord cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, in limita resurselor bugetare. 

Incepand cu 01 decembrie 2018 operatorii economici astfel cum sunt definiti de OG 26/2013 vor acorda angajatilor proprii primele de vacanta numai sub forma voucherelor de vacanta, in cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru un salariat.
In cazul voucherelor de vacanta pe suport hartie se modifica valorile nominale permise, in 50 si 100 lei valoare nominala maxima pe voucher. 

Prin OUG 46/2017 s-au adus modificari si contraventiilor privind acordarea si utilizarea voucherelor de vacanta, noile sanctiuni fiind stabilite pe baza de puncte-amenda, un punct amenda reprezentand contravaloarea unui salariu de baza minim brut garantat in plata stabilit in conditiile legii.Astfel, acceptarea de catre unitatea afiliata de vouchere de vacanta de la alte persoane decat titularul voucherului de vacanta constituie contraventie si se sanctioneaza cu 7 puncte amenda (1.450 x 7 = 10.150 lei), anterior sanctiunea fiind intre 1.000 si 5.000 lei. Pentru celelalte contraventii sanctiunile sunt de 14 puncte-amenda (1.450 x 14 = 20.300 lei), anterior sanctiunile fiind cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei. Noile sanctiuni vor intra in vigoare la 10 zile de la publicarea OUG 46 in Monitorul oficial.

In ceea ce priveste tratamentul fiscal al voucherelor de vacanta reamintim ca acestea reprezinta avantaje salariale in baza art 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal. In ceea ce priveste contributiile sociale, voucherele de vacanta acordate potrivit legii, nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii. Prin urmare, voucherele de vacanta nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii daca sunt acordate potrivit legii.


Voucherele de vacanta sunt integral suportate de catre angajator. Salariatul nu are obligatia de a prezenta documente justificative privind utilizarea voucherelor aceste vouchere neputand fi utilizate in alte scopuri sau de alte persoane.

.   






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X