In cea mai noua editie a sintezei Contabilul.ro, trecem in revista unele dintre cele mai importante noutati din domeniu din aceasta saptamana, alaturi de articolele care au fost cele mai citite si cele mai utile. Aceste informatii continua sa fie la ordinea zilei si sa reprezinte un real folos in ce priveste noile modificari fiscale si deciziile pe care contribuabilii vor fi nevoiti sa le ia de acum inainte.
Liber-profesionistii pot raspunde cu bunurile proprii pentru obligatiile fiscale
Recuperarea datoriilor fiscale de la persoanele fizice care desfasoara profesii libere, precum si de la alti contribuabili, a fost recent modificata de Guvern prin publicarea Ordonantei 30/2017 privind modificarea si completarea Codului de procedura fiscala.
Odata cu OG 30/2017 astfel, se introduce un nou alin. (3) la art. 23 in Codul de procedura fiscala, dupa cum urmeaza:
"Persoana fizica care desfasoara o profesie libera raspunde pentru obligatiile fiscale datorate ca urmare a exercitarii profesiei cu bunurile din patrimoniul de afectatiune. Daca acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea creantelor fiscale, pot fi urmarite si celelalte bunuri ale debitorului. Dispozitiile art. 31, 32 si ale at. 2.324 alin.3 din Codul civil sunt aplicabile".
Top 7 modificari in Codul de procedura fiscala aduse de OG nr. 30/2017
OG nr. 30/2017 a fost recent publicat in Monitorul Oficial, aducand nenumarate modificari in ce priveste Codul de procedura fiscala. Unele dintre aceste modificari au intrat deja in vigoare, in vreme ce alte schimbari importante urmeaza sa se aplice de la 1 ianuarie 2018.
Unele dintre aceste modificari vizeaza administrarea creantelor fiscale desfasurate de institutii publice, raspunderea pentru plata obligatiilor fiscale de catre persoanele care desfasoara profesii libere, comunicarea actului administrativ-fiscal, declararea sediilor secundare la organul fiscal, efectuarea inspectiei fiscale, verificarea persoanelor fizice, corelarea penalitatilor de intarziere si de nedeclarare si noi sanctiuni si contraventii.
Noi termene pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic. Noi amanari si amenzi de 50.000 lei!
Termenele pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic au fost din nou amanate prin OG 20/2017 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si prorogarea unor termene, publicata in M.OF. 705/31.08.2017.
Noile termene sunt:
incepand cu data de 1 aprilie 2018 (termenul anterior - 1 iulie 2017), Comisia autorizeaza numai distribuitori pentru aparatele de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic.
Incepand cu data de 1 august 2018 (termenul anterior - 1 octombrie 2017), se interzice comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rola jurnal.
- operatorii economici vor avea obligatia de a utiliza numai case de marcat cu jurnal electronic incepand cu: 1 iunie 2018 - contribuabili mari si mijlocii (termene anterioare 1 ianuarie 2018 - marii contribuabili, 1 aprilie 2018 - contribuabilii mijlocii) si 1 august 2018 - contribuabilii mici.
18 intrebari arzatoare despre SPLIT TVA primesc raspunsuri de la MFP!
Ministerul Finantelor publice a transmis un comunicat oficial prin care aduce explicatii suplimentare privind OG 23/2017 si plata defalcata a TVA. Va reamintim ca Ordonanta nr. 23/2017 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 706/2017 si am scris despre acest subiect aici.
Iata ce anunta Ministerul de Finantele pe tema OG 23/2017 - Plata defalcata a TVA sau split TVA:
1. Care sunt regulile fiscale in domeniul TVA pe care le modifica mecanismul platii defalcate a TVA?
Mecanismul platii defalcate a TVA nu schimba nicio regula fiscala in domeniul TVA. Nu se modifica regulile de exigibilitate a TVA, de inscriere a operatiunilor in decontul de TVA, nu se impun obligatii suplimentare de raportare etc.
2. Care sunt facilitatile care sunt oferite persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA care opteaza pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017?
Pentru persoanele care opteaza pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 au fost prevazute urmatoarele facilitati:
• anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii;
• reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017.
Split TVA sau Spritz TVA? 10 glume aparute pe seama platii defalcate a TVA
1. La Trezorerie, pentru depunerea banilor sumelor in lei, se va folosi un carucior pliabil, din material textil in trei culori (rosu, galben si albastru). De asemenea, banii vor fi inclusi intr-un dosar cu sina! Atentie, persoanele care nu au carucior pliabil, in culorile de mai sus si nu detin dosar cu sina, nu vor putea depune sumele respective!
2. In unele baruri din Capitala a aparut deja un cocktail numit spritz TVA. E amarui, contine alcool in cantitati mari, nu se recomanda contribuabililor care aplica pentru sistemul optional de la 1 octombrie si se adauga zahar brun pentru a-l inghiti mai usor. Spritzul TVA se plateste defalcat.
3. De la 1 ianuarie 2018 TVA-ul se va reduce la 0,001% astfel ca niciun contribuabil nu trebuie sa-si mai faca griji cu privire la sumele pe care le va avea blocate in cont si care vor merge direct catre stat.