In analiza urmatoare, societate are incheiat un contract de inchiriere intocmit la notar cu suma 920 euro + TVA pe perioada derularii contractului. Locatarul va fi scutit de plata chiriei in cuantum de maximum 20.000 euro. Aceasta valoare de 20.000 euro reprezinta imbunatatile aduse spatiului inchiriat care la finalizarea contractului raman proprietarului. Contractul este in desfasurare de doua luni, iar societatea nu a intocmit factura de chirie. Vom vedea ce procedura se aplica.
Conform prevederilor art. 281 alin. (9) din Codul fiscal, in cazul operatiunilor de inchiriere, leasing, concesionare, arendare de bunuri, acordare cu plata pe o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct si superficia, asupra unui bun imobil, faptul generator intervine la fiecare data specificata in contract pentru efectuarea platii.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Daca factura este emisa inainte de data stipulata in contract pentru efectuarea platii, se considera ca factura este emisa inainte de faptul generator de taxa. In situatia in care contractul pentru serviciile prevazute la art. 281 alin. (9) nu specifica scadente precise pentru efectuarea platii serviciilor, faptul generator de taxa intervine, in functie de natura contractelor incheiate, astfel:
a) la data platii facturii, dar nu mai tarziu de termenul-limita stipulat in contract pentru plata facturii respective, daca contractul prevede ca periodic se emit facturi si serviciile se platesc intr-un anumit termen de la data emiterii unei facturi;
b) la data platii facturii, dar nu mai tarziu de termenul-limita stipulat in factura pentru plata facturii respective, daca contractul prevede ca periodic se emit facturi si termenul de plata este inscris numai in factura;
c) la data emiterii unei facturi, in situatia in care contractul prevede doar data la care se emite factura la anumite intervale de timp, fara sa existe nicio specificatie nici in contract, nici in factura cu privire la termenul de plata al facturii.
Proprietarul are obligatia de a emite o facuta fiscala cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, conform Art. 319, Al. (16) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.
Scutirea de plata a chiriei pentru imbunatatirile aduse proprietatii poate fi tratata ca o compensare dupa ce acestea vor fi receptionate, sau in conditiile prevazute in contract, insa acest lucru nu scuteste societatea de obligatia emiterii facturii de chirie.
Mai mult, conform principiului de angajamente mentionat in OMFP 1802/2014, efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit). Astfel ca societatea trebuie sa recunoasca veniturile din chirii pe intreaga perioada contractuala.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Raspuns oferit pentru