Domeniul fiscal-contabil e supus, aproape saptamanal, daca nu chiar zilnic, unor negocieri la nivel inalt. Adesea proiecte anuntate pentru anul 2018 dispar la doar o zi distanta (a fost cazul impozitului pe cifra de afaceri, poate cel mai scurt proiect din istoria actualei guvernari). Cu toate acestea, exista si modificari importante de care e bine sa tinem cont, iar mai jos am selectat unele dintre aceste schimbari care au impact direct atat asupra domeniul financiar, cat si asupra domeniul contabil.
Iata care sunt noutatile!
Amenzi mai mari pentru firmele care nu schimba casele de marcat pana la 1 mai 2018!
Ministerul de Finante a pus in spre dezbatere publica un proiect de ordonanta care prelungeste termenele de implementare a noilor case de marcat.
Totodata, se mentioneaza ca toti operatorii economici vor schimba casele de marcat pana la 1 mai 2018.
De asemenea, normele de aplicare ale OUG 28/1999 vor fi modificate pana la data de 31 august 2017.
In cadrul aceluiasi proiect, se precizeaza ca vizele privind distributia aparatelor de marcat electronice fiscale acordate distribuitorilor autorizati isi mentin valabilitatea pana la data expirarii, dar nu mai tarziu de data de 30 aprilie 2018.
Informatiile prevazute in Registrul national de evidenta al AMEF precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pana la data de 31 august 2017, conform noilor propuneri MFP.
Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si data incepand cu care acestea se conecteaza la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale, se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pana la data de 1 iunie 2018.
Examen Consultant Fiscal 2024 Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examen expert contabil 2017: Examen acces la stagiul pentru obtinerea calitatii de expert contabil si de contabil autorizat
Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania organizeaza, in zilele de 7 si 14 octombrie 2017, examenul de acces la stagiul pentru obtinerea calitatii de expert contabil si de contabil autorizat.
Astfel, proba scrisa se va desfasura in data de 7 octombrie, la disciplinele Contabilitate, Fiscalitate si Drept - pentru categoriile expert contabil si contabil autorizat -,
iar in data de 14 octombrie va avea loc proba scrisa la disciplinele Evaluare economica si financiara a intreprinderilor, Audit, Expertiza contabila si Doctrina si deontologie - doar pentru categoria expert contabil.
Contabilii autorizati, cu studii superioare economice, membri activi ai CECCAR, care au indeplinite la zi obligatiile profesionale fata de Corp, pot sustine, in data de 14 octombrie, proba scrisa la disciplinele Contabilitate, Audit, Evaluare economica si financiara a intreprinderii, Expertiza contabila si Doctrina si deontologie, pentru a accede la profesia de expert contabil.
Raportari contabile la 30 iunie 2017. Cine nu va depune situatii financiare?
Prin cele ce urmeaza, vom vedea care sunt societatile comerciale care nu au obligatia depunerii situatiilor financiare semestriale (30.06.2017). De asemenea, daca in exercitiul financiar precedent (decembrie 2016) a inregistrat o cifra de afaceri mai mica de 220.000 lei, vom vedea daca este obligata sa depuna situatiile finaciare semestriale.
Retineti astfel ca nu au obligatia depunerii raportarilor contabile la 30.06.2017, operatorii economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mica de 220.000 lei.
Verificarile se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent, respectiv 31.12.2016.
Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Contributii sociale. Taxarea suplimentara a contractelor de munca cu timp partial. Ordonanta 4/2017
Incepand cu data de 1 august 2017 prin Ordonanta 4/2017, se modifica modalitatea de calcul a contributiilor sociale (pensii si sanatate) datorate de angajatori pentru contractele de munca cu timp partial.
Modificarea vizeaza plata integrala a contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator (pensii si sanatate) la nivelul salariului minim garantat in plata indiferent de norma de lucru stabilita prin contractul individual de munca, corespunzator numarului de zile lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Taxarea suplimentara nu se aplica pe perioada in care salariatii se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.
Declaratii ANAF august 2017. Calendar fiscal complet
Redam mai jos lista de declaratii fiscale cu termen in luna august 2017, conform calendarului fiscal publicat de ANAF. Iata care sunt formulare pe care trebuie sa le depuneti in aceasta luna, dupa caz:
15 zile de la data de cand nu se mai realizeaza venituri
Depunerea Declaratiei de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, precum si pentru stabilirea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate - Formularul 604
Se depune pentru inregistrarea in evidenta persoanelor fizice fara venituri, precum si pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri, potrivit legii, in vederea stabilirii
Legea 227/2015 art. 180 alin. (1)
OPANAF 3743/2015
OPANAF 2731/2016
30 de zile de la data infiintarii/ data eliberarii actului legal de functionare/ data inceperii activitatii/ data obtinerii primului venit/ data dobandirii calitatii de angajator, dupa caz, sau 15 zile de la data modificarii ulterioare a datelor declarate initial