Un sondaj realizat de Consiliul National pentru intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) arata ca 97,5% dintre respondenti nu sustin plata defalcata a TVA si tot o pondere de 97,5% considera ca aceasta modificare va avea efecte negative asupra activitatii firmei lor, au anuntat luni reprezentantii Consiliului.
La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri in perioada 8 - 28 august au raspuns un numar de 818 firme, din care 54,1% sunt microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici, 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9% intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice, informeaza Agerpres citand studiul amintit.
97,5% dintre respondenti nu sustin aceasta modificare
De asemenea, intrebati daca sustin modificarea Codului fiscal si instituirea platii defalcate a TVA in mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenti au raspuns ca nu sustin aceasta modificare. Astfel, 97,5% dintre respondenti au mentionat ca instituirea platii defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activitatii lor.
La intrebarea "Ce efecte pozitive asupra activitatii dvs. considerati sa vor fi generate de plata defalcata a TVA?", 98,5% dintre respondenti au aratat faptul ca nu exista niciun efect pozitiv.
Cele mai importante dificultati/efecte negative
Printre cele mai importante dificultati/efecte negative considerate de respondenti ca vor fi generate de plata defalcata a TVA, 97,5% au mentionat cresterea birocratiei, prin dublarea numarului de plati, masuri suplimentare de verificare si de management pentru TVA (obligatia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligatia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentand TVA aferenta achizitiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA si de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).
Conform aceleiasi surse, alte efecte negative identificate sunt:
- afectarea cash-flow-ului si blocarea banilor (89,9%),
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- costuri bancare suplimentare cu noul cont,
- comisioane bancare suplimentare (86,2%),
- costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%),
- efort semnificativ de implementare tehnica, avand in vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezulta din sondaj.
Nu in ultimul rand, intrebati daca au fost consultati/informati de catre autoritati privind modul de aplicare a platii defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenti au raspuns negativ, doar 8,1% mentionand ca au fost informati din alte surse, precum mass-media sau internet.