email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributia pentru persoane cu handicap neincadrate se datoreaza si in anul 2019

Contributia pentru persoane cu handicap neincadrate se datoreaza si in anul 2019
OUG 60/2017contributii asigurari socialepersoane cu handicapcontributie handicap

Incepand cu 01 ianuarie 2018 contributiile sociale obligatorii reglementate prin Codul fiscal sunt urmatoarele:

    • contributiile de asigurari sociale, datorate bugetului asigurarilor sociale de stat;
    • contributia de asigurari sociale de sanatate, datorata bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
    • contributia asiguratorie pentru munca, datorata bugetului general consolidat.

Contributiile de asigurari sociale si cele de asigurari sociale de sanatate se datoreaza de catre salariat. Pentru veniturile din salarii angajatorul va datora bugetului general consolidat contributia asiguratorie pentru munca.  Contributia se determina prin aplicarea cotei de 2,25%  asupra bazei de calcul constituita din suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor.

Pentru conditii deosebite de munca si pentru conditii speciale de munca (astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ) se datoreaza in plus, de catre angajator, contributii de asigurari sociale aplicand urmatoarele cote asupra salariului brut:

- 4% - in cazul conditiilor deosebite de munca.
- 8% - in cazul conditiilor speciale de munca.

Independent de aceste contributii, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati si care au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati datoreaza bugetului de stat o contributie pentru persoanele cu handicap neincadrate, respectiv platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. Fac exceptie de la aceste prevederi institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.


Contributia pentru persoane cu handicap neincadrate nu este reglementata de Codul fiscal. Aceasta contributie se datoreaza independent de contributia asiguratorie pentru munca, in baza art. 78 din Legea nr. 448/2006 in conditiile reglementate la acest articol astfel cum a fost modificat prin OUG 60/2017.

Astfel, art. 78 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabileste dupa cum urmeaza:

”(1) Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.

(2) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

(3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.”

Astfel, intocmai ca in anul 2018, in anul 2019 daca nu se angajeaza persoane cu handicap in numarul prevazut de lege, se plateste lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. Numarul mediu de salariati  se determina in conformitate cu prevederile din Instructiunile pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

In anul 2019 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este:

    a. 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12,43 lei/ora conform H.G. nr. 937/2018, cu excepția situatiilor de la pct. b. si c .

    b. 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, conform H.G. nr. 937/2018

    c. 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră, pentru domeniul construcţiilor conform O.U.G. nr. 114/2018, exclusiv pentru domeniile de activitate prevăzute la art. 66 pct. 1 din aceasta ordonanţă de urgenţă.

Art. 164 din Codul muncii prevede astfel:

”(1) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata,corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

(11) Prin hotarare a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1), diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in munca.

(12) Toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se determina utilizand nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1)”.

Totodata conform art. 2 din HG 937/2018 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in aplicarea prevederilor art. 164 alin. (12) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu 1 ianuarie 2019, toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii se determina prin raportare la nivelul de 2.080 lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Asadar,  drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se determina utilizand nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de 2.080 lei.

Astfel, la calculul fondului pentru persoane cu handicap neincadrate se utilizeaza salariul de baza minim brut de 2.080 lei inclusiv de societatile din domeniul constructiilor intrucat nu exista exceptii pentru acest domeniu in ceea ce priveste calculul fondului de handicap.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 60/2017contributii asigurari socialepersoane cu handicapcontributie handicap


Data aparitiei: 24 Noiembrie 2017
Ultima actualizare: 14 Mai 2019

Votati articolul "Contributia pentru persoane cu handicap neincadrate se datoreaza si in anul 2019":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 15 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X