Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat la 2.550 lei lunar incepand cu luna ianuarie 2022, ceea ce reprezinta o crestere de 10,9 %, fata de luna decembrie 2021, potrivit Hotararii 1071/2021.
Asa cum era de asteptat, majorarea salariului minim va afecta multiple sectoare de activitate, influentand mai multe drepturi si obligatii precum anumite plafoane si contributii.
Pe langa cei 1.970.000 de salariati direct afectati, majorarea salariului minim va afecta urmatoarele drepturi si obligatii:
- modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78(3));
- modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala intrucat venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151);
- majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate intrucat aceste plafoane se determina in functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice pentru veniturile estimate – (Legea 227/2015-art.145 (1) lit. b);art.180);
- majorarea normelor de venit pentru veniturile din activitati independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12. (Legea 227/2015 – art.69(3)).
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Majorarea salariului minim brut pe tara a condus la majorarea costului unitar cu forta de munca si la scaderea profitabilitatii firmelor din sectoarele industriei producatoare de bunuri de consum.
Masura cresterii salariului minim afecteaza sectoare cum ar fi comertul, transporturile si intreprinderile mici si mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic fata de medie, cu influente asupra cresterii cheltuielilor cu forta de munca.
In ramurile comert cu amanuntul cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor, comert cu ridicata cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete si transporturi terestre si transporturi prin conducte sunt concentrati peste 30% din salariatii remunerati la nivelul salariului minim, fiind astfel principalele ramuri influentate de masura de majorare a salariului minim.
Alte sectoare economice vulnerabile sunt: activitati de investigatii si protectie, restaurante si alte activitati de servicii alimentatie, industria alimentara, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.